ДОГЛЯД ЗА ШКІРОЮ 

                 у підлітковому віці


Шкіра виконує ряд надзвичайно важливих фізіологічних функцій. Перш за все, вона захищає організм від несприятливих зовнішніх впливів — пилу, вітру, вологості, різких змін температури, від усіляких хімічних подразників. Шкіра захищає тканини й органи від забиттів та інших механічних ушкоджень. Її поверхневий шар уберігає глибоко розташовані тканини від висихання.

Винятково велике значення мають бактерицидні властивості шкіри. Неушкоджений поверхневий шар шкіри — надійний бар’єр для мікробів. Шкірне сало і піт створюють на поверхні шкіри кисле середовище, несприятливе для багатьох мікроорганізмів. Тому мікроби, що потрапили на шкіру, швидко гинуть. Шкірне сало, виділяючись на поверхню шкіри, пом’якшує її, захищає від впливу вологи й оберігає при терті. 

Шкіра бере активну участь в обміні речовин організму: водному, сольовому, білковому, вуглеводному і жировому. Вона бере участь і в процесі дихання. Через шкіру за добу виводиться приблизно 2 % вуглекислого газу і поглинається близько 1 % всього вдихуваного кисню. За добу ж шкіра виділяє у два рази більше водяної пари, ніж легені.

Шкіра — потужне резервне депо організму для води, Натрію і Калію.

Шкіра сприймає різні подразнення, що надходять з навколишнього середовища, і передає їх до центральної нервової системи у вигляді цілого ряду відчуттів: тактильних (дотикових), больових, температурних.

Вона виконує терморегуляторну функцію за рахунок випромінювання тепла і випаровування поту.

І, врешті, шкіра відіграє важливу роль у формуванні зовнішнього вигляду людини. Нерідко за її станом можна судити про вік, здоров’я і навіть про соціальний статус людини.




Лікарі-косметологи виокремлюють декілька типів шкіри, властивих для кожної людини. Це нормальна шкіра, суха, жирна й комбінована.

У більшості підлітків шкіра є жирною або комбінованою. Перехід до підліткового віку може не вплинути на тип вашої шкіри.

Чинники, що впливають на здоров’я шкіри

Ваша шкіра має дуже складну будову й виконує різноманітні функції. Є багато всіляких чинників, які можуть порушити її нормальне функціонування, унаслідок чого з’являються косметичні недоліки. Чинники, що спричиняють косметичні дефекти, бувають зовнішніми й внутрішніми.

Зовнішніми чинниками є тертя й тиск, висока й низька температура, хімічні речовини, інфекційні агенти. Наприклад, надмірне користування лужним милом, содою, одеколонами, пральними порошками може спричинити сухість шкіри й появу на ній червоних плям. Дуже жирна й солодка їжа також несприятливо позначається на стані шкіри. Опіки, алергічні реакції, інфекції можуть призводити до запалення шкіри — дерматиту.

До зовнішніх чинників належить також зміна пір року, яка супроводжується зміною вологості повітря й температури. Сонячне випромінювання суттєво впливає на шкіру. При цьому реакція шкіри для кожної людини є індивідуальною. У холодну пору року на шкіру впливають такі негативні чинники, як мороз і вітер.

Внутрішніми чинниками, які впливають на функціонування шкіри, вважають порушення обміну речовин. У підлітковому та юнацькому віці зміна кількості гормонів у крові стає причиною виникнення вугрів і прищів. Вони не пов’язані з недотриманням правил гігієни.

Навпаки, занадто часте миття може висушувати шкіру й загострювати протікання хвороби.

У всіх цих випадках шкіру слід лікувати й обов’язково звернутися до лікаря-дерматолога.


Особливості функціонування шкіри в підлітковому віці



Шкіра в підлітків має свої особливості. Сальні залози в підлітковому віці виробляють надто багато шкірного сала. Це відбувається тому, що на його утворення активно впливають статеві гормони, рівень яких у підлітків є високим. У результаті надмірного вироблення шкірного сала і закупорки сальних залоз виникає захворювання акне (вугри).

Звідки беруться гнійники? Вони виникають через те, що в шкірному салі оселяються бактерії. Організм починає з ними боротися за допомогою захисних клітин імунної системи. Гнійник — це своєрідне «поле бою», усіяне як живими і загиблими захисними клітинами, так і живими і загиблими бактеріями.

Норма: сальні залози виробляють потрібну кількість шкірного сала, яке забезпечує еластичність шкіри і її захист від несприятливих впливів навколишнього середовища.

Чорна цятка: сальні залози виробляють надлишок шкірного сала, утворюється його скупчення, над яким з’являються відкриті (чорні) комедони, що їх часто називають чорними цятками.

Гнійник (прищ): у залози потрапляють бактерії, вони починають розмножуватися, організм бореться з інфекцією, виникає своєрідне «поле бою» — гнійник.

Догляд за шкірою і волоссям

Для догляду за шкірою і волоссям використовують різноманітні косметичні засоби.

Традиційно косметику поділяють на лікувально-профілактичну, гігієнічну й декоративну.

До гігієнічних належать косметичні засоби від поту (тальк, освіжаючі лосьйони), а також засоби для догляду за шкірою обличчя, голови й тіла (креми, лосьйони, мило тощо).

Лікувальна косметика призначена для профілактики й лікування захворювань та косметичних недоліків шкіри, волосся. Це також різноманітні креми й лосьйони, шампуні й маски для волосся тощо.

Завдання декоративної косметики інші. Вона робить менш помітними деякі дефекти зовнішності, приховує недоліки або підкреслює переваги.

До засобів декоративної косметики належать пудри, губні помади, косметичні олівці, тіні для повік, туші для вій, рум’яна, лаки для нігтів тощо.

Треба пам’ятати, що грамотне використання косметичних засобів приносить користь, а безграмотне — тільки шкодить. Усі косметичні засоби мають термін придатності, і на це обов’язково слід зважати. Деякі косметичні засоби призначені для індивідуального користування, так само як і предмети індивідуальної гігієни.

• слід обирати косметику, яка відповідає вашому віку й типу вашої шкіри;

• треба слідкувати за станом шкіри і, якщо буде потреба, звернутися до дерматолога;

• будь-які косметичні засоби, якими ви хочете скористатися, слід купувати тільки в магазинах або аптеках;

• слід перевіряти термін придатності косметичних засобів;

• неякісна косметика може спричинити алергію, висипання, захворювання шкіри й навіть отруєння.

Головна проблема шкіри у холодні пори року – зневоднення, що призводить до втрати її еластичності й сухості. Шкіра взимку стає сухішою, ніж влітку. Зазвичай жирна шкіра стає нормальною, нормальна – сухою, а суха – надмірно чутливою. Найчастіше страждає шкіра відкритих ділянок тіла, таких як обличчя, руки, губи. Догляд за шкірою в цей час повинен бути особливим. Це слід враховувати, вибираючи косметичні засоби. Якщо неправильно доглядати за шкірою взимку, то з часом шкіра, найчастіше обличчя, розтягується і стає млявою. Щоб уникнути передчасного її старіння, треба взимку велику увагу приділяти догляду за шкірою,”

Для шкіри стоп, які взимку більше часу знаходяться у взутті та характеризуються більш інтенсивним потовиділенням, будуть корисні ванночки з відваром кори дуба або іншими антисептичними речовинами. Їх рекомендують застосовувати приблизно один раз на тиждень.

 Список літератури:

Качеров, О.Б. Основи здоров`я і фізична культура.- Київ: Просвіта,2003.-160с.: іл.

Команєва, О.О. Валеологія. Школа здоров`я.-Київ: Літера,1999.- 80с.

Стороженко, Г.В. Людина та її тіло.-Харків: Видавництво «Ранок», 2018.-64с.: іл

Таверньє, С. Анатомія: картографія людського тіла.- Харків,2018.- 45с.: іл.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"