Просвітителька народу.



Алчевська Христина Данилівна - видатний український педагог, прогресивна діячка народної освіти, поетеса, перекладачка. Народилася 16 березня 1882 року у Харкові у відомій родині українських меценатів Алчевських. Закінчила 1-шу Харківську жіночу гімназію , вчительскі курси в Сорбонні (Париж, Франція) та художню школу в Харкові. У 1862 році вона заснувала в Харкові першу безкоштовну недільну жіночу школу, якої не було до цього часу в Російській імперії. У цьому закладі працювало понад 100 вчителів-ентузіастів, яким сподобалась ідея Христини надати освіту звичайним жінкам – кухаркам, прибиральницям... Вони вивчали правознавство, фізику, хімію, географію, історію України, письмо, математику, а також відвідували театри. Алчевська започаткувала метод бесіди, пояснювального та позакласного читання, центром якого була шкільна бібліотека, а також запровадила педагогічні щоденники.
У 1885 році педагог розробила першу навчальну програму " Программы по всем предметам обучения для взрослых и малолетних учащихся". Керуючись провідними
педагогічними прийомами, Христина Алчевська видала тритомну працю – покажчик книг для народного й дитячого читання "Що читати народові”? У цій схваленій усіма книзі подається аналіз 4183 видань!
Христина Алчевська викладала українську та французьку мови в учбових закладах Харкова, працювала в Міністерстві освіти УРСР. Вела активну творчу і громадську діяльність.





За своє коротке життя вона видала 12 поетичних збірок, низку оповідань і перекладів. З 1905 р. почала друкуватись. Ій належать поетичні збірки: «Туга за сонцем» , «Сонце з-за хмар» , «Пісні життя», «Вишневий цвіт» , «Пісні серця і просторів» , «Моєму краю» . Періоду І-ої світової війни присвячені збірки антимілітарного спрямування – «Сльози» , «Встань, сонце!», «Мандрівець». Багато її віршів стали піснями...1928 року написала лібрето до опери "Кочубеївна"(музика - Валентин Костенко).





На її скромному могильному надгробку в Харкові написано: "Просвітителька народу"... "Мене не викреслите при всьому бажанні з історії ніяк..." -це слова поетеси Христі Алчевської, сказані 1929 р. у зверненні до голови Держвидаву України.
Можна сказати, що слова сказані нею стали пророцькими ‑ 100-річчя з дня народження Алчевської було внесено до календаря знаменних дат ЮНЕСКО. На сьогодні її творча спадщина належить до золотої скарбниці української і світової культури.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Майстер-клас: "Гарна листівка до Великодня"