Мій улюблений літературний герой роману «Айвенго».

Мій улюблений літературний герой роману «Айвенго».

Роман «Айвенго» історичний твір, що описує середньовічну Англію. Події відбуваються у ХІІ ст.. У той час Англією правив король Річард Перший, відомий як Левине Серце, в країні точилася боротьба між норманами і саксами.

Саме в цей скрутний для країни час повертається єдиний спадкоємець-Айвенго. Багато років він був на чужині, багатий феодал батько позбавив сина спадку. Бо для батька розбіжності в поглядах на державний устрій важливіші ніж родинні стосунки. В перших розділах роману, коли сам герой ,ще не з’являється перед нами, ми чуємо розмову в замку Седрика Сакса про подвиги Айвенго, про його лицарську доблесть.

Через деякий час, навчившись добре приховувати свої почуття, Айвенго вдягнувшись бідним мандрівником вертається в батьківський будинок .Його ніхто не впізнає. Зустрічає леді Ровену. Це було його перше кохання, яке згасло впродовж довгих років вигнання. Батько не змінився, зостався таким же суворим, як і був.

Айвенго не хоче поступатися своїми принципами. Молодий лицар цінує в людях порядність , щирість, вірність. Він захищає єврея Ісака ,бо вважає ,що всі люди рівні перед Богом.

Айвенго справедливий та сміливий, мужній воїн. На лицарських турнірах він зачаровує глядачів своєю спритністю та грацією. Він гарно виглядав у своєму стальному панцері із золотим надписом. Отримавши нагороду переможця -золотий вінок на турнірі, він дарує його своїй коханій Ровені, залишаючись невпізнаним нею. Наступного дня він був поранений. І коли з його голови зняли шолом, всі впізнали в ньому сина Сакса Седрика.

Лікували його рани ті, хто цінував його дружбу , порядність і щирість. Це були єврей Ісак і його дочка Ребекка, і свинопас Гурт, і король Річард Левине Серце. Всі вони йому допомагали, аби Айвенго знову був здоровий.

Усіх приваблює простота лицаря. Одужавши він знову вступається за справедливість.

Цікаві факти з журналу «Шкільна бібліотека»

Вальтер Скотт –виходець із французького королівства роду Вермандуа, Був прямим нащадком Гуго Великого(син Анни Ярославни (пра-пра-правнук Ярослава Мудрого). Письменник приділяв велику увагу спорту, він став непоганим альпіністом.

У дитячі роки Вальтер захоплювався античною літературою. Вивчив німецьку мову, щоб читати німецьких поетів в оригіналі. Цікавий факт, що письменник більшу частину знань отримав не в школі, а за допомогою самоосвіти. Мав феноменальну пам’ять.

Тривалий час його твори виходили анонімно, тільки під час фінансового краху Вальтер Скотт нарешті визнав своє авторство.

Термін «фрілансер» вперше було вжито В.Скоттом в романі «Айвенго» для опису середньовічного найманого воїна. 


Цитати з роману:



1 "Чим більше перешкод і труднощів, тим більше слави попереду."

2."Одна крапля дощу, що впала в море, стає складовою частиною того непереборного океану, що підточує скелі і поглинає королівські флоти".

3."Чув я, як люди вихваляли свободу, — пробурмотів він, — а ось тепер мені хотілося б, щоб який-небудь мудрець напоумив мене, що робити з цією свободою!"

4." Мова легко виявляє таємниці, які серце вважало за краще б приховати."

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Майстер-клас: "Гарна листівка до Великодня"