ПОЯВА ПЕРШИХ ЖИВИХ ОРГАНІЗМІВ НА ЗЕМЛІ

Більш 3,5 млрд років тому на Землі в стародавньому теплому океані виникли перші живі мешканці. Вони були  простими одноклітинними організмами, схожими на сучасних бактерій. Харчувалися вони тим, що знаходилося в навколишній воді океану: розчиненими мінеральними і органічними речовинами .

Через багато тисяч років в океанічних водах з'явилися організми, що мають в клітинах хлорофіл

 

Такі організми стали використовувати сонячне випромінювання в якості джерела енергії для синтезування необхідних їм органічних речовин. Так з'явилися перші автотрофи, Які змогли харчуватися, здійснюючи фотосинтез.

 

Поява фотосинтезу - найбільша подія в історії розвитку життя на нашій планеті. Фотосинтез дав початок новому способу існування організмів, пов'язаному з автотрофним харчуванням.

 Перші автотрофи, хоча і використовували енергію сонячного випромінювання, але ще не виділяли в атмосферу вільний кисень, так як весь його використовували. Тільки з появою ціанобактерій , Більш енергійно здійснюють фотосинтез, почалося поступове накопичення кисню в атмосфері Землі. Це створило можливість розвитку організмів, яким для процесу дихання необхідний кисень

 

Ціанобактерії - найдавніша група живих організмів, що виникла близько 2,6 млрд років тому. Ціанобактерії існують і в даний час. Це одноклітинні і багатоклітинні організми, в клітинах яких немає оформленого ядра. Тривалий період часу на нашій планеті панували тільки бактерії і ціанобактерії. Вони з часом освоїли сушу і утворили на ній шар родючого грунту, створили біосферу.

 

 

 Близько 1,3 млрд років тому з'явилися більш складні, ніж ціанобактерії, організми -зелені   і золотисті водорості . Вони населяли прісні і солонуваті водойми. У цих групах водоростей  вперше на Землі добре відокремилося в клітці ядро, з'явилося багато внутрішньоклітинних органел і виник статевий спосіб розмноження  - злиття двох клітин і утворення зиготи, яка дає початок новому організму

 

 

 

 

В ході еволюції зелених водоростей (що мешкали в прісних або  солонуватих водоймах) виникли наземні рослини. Одноклітинні зелені водорості стали родоначальниками всіх сучасних груп рослин. Від них 600-700 млн років тому з'явилися у водному середовищі багатоклітинні зелені, бурі, червоні водорості. У грунті  виникли представники іншого царства - гриби. Виникнення багатоклітинних зумовило розвиток різних типів тканин.

Поступово живі організми удосконалювалися. Внаслідок створилася біосфера всієї планети.Одні групи рослин і тварин у процесі еволюції утворювали інші. Організми що впливали на середовище поступово пристосовувалися до його змін.

  


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"