Нотатки юного інтелектуала

 

Таунсенд Сью (2 квітня 1946 - 10 квітня 2014) - британська письменниця, відома завдяки створеному нею літературному герою - Адріану Моулу.

Сьюзан Таунсенд народилася в 1946 році в Англії у простій родині: її батько розносив листи, а мати була кондуктором. Майбутня письменниця мала чотирьох сестер, навчалась у школі Glen Hills Infants and Juniors School. Але у п’ятнадцятирічному віці Сью провалила підсумковий іспит та залишила навчання. Вона перепробувала багато професій. Працювала двірником та поштаркою.

Таунсенд мріяла стати письменницею. У вісімнадцять років Сью вийшла заміж. Шлюб розвалився, Таунсенд лишилася сама з трьома дітьми. Саме тоді вона познайомилась з інструктором з веслування Коліном Бродвей і через певний час сама зайнялась веслуванням. Колін став батьком її четвертої дитини та підтримав ідеї Сью щодо письменництва. В 1978 році починає свою літературну діяльність.

У 1981 році вийшла перша п’єса Таунсенд під назвою «Брюхоранг», за яку письменниця отримала свою першу премію від лондонської телекомпанії «Темз Телевіжен» . А ще через десять років Сью Таунсенд назвали «класиком англійської літератури». Здебільшого, славу письменниці принесли відомі всьому світові «Щоденники Адріана Моула». Ця історія про те, як сприймають цей світ сучасні хлопчики, коли їм минає 13-14 років. І за яких обставин прокидаються інтелектуали, письменники, закохані романтики і бунтарі-радикали.

Хлопця непокоять різні питання : Безробіття у Британії, розлучення батьків, юнацькі прищі, бідність, зустріч з дівчиною, собака про якого ніхто не піклується…….

Переживши складний рік , хлопець не занепадає й пише для себе перелік вимог на наступний рік. Радимо прочитати книгу. 

Цукровий діабет, який виявили у письменниці у 1999 році, призвів до погіршення зору. За кілька років Таунсенд повністю втратила зір, але при цьому не полишила свою літературну діяльність. Попри безліч нагород та світове визнання письменниця вважає, що її найбільше досягнення – це те, що її діти досі насолоджуються спілкуванням з нею.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"