"Масницю, масницю святкували та й холодну, люту зиму проводжали"

    Масниця – це свято, що символізує проводи зими та зустріч весни.  Як відомо, православна Масляна не має фіксованої дати, вона залежить від найголовнішого християнського свята ‒ Великодня (однак завжди припадає на межу зими та весни: лютий–березень).
    За церковними традиціями, тиждень Масляної носить назву Сирного або М’ясопусного, що пов’язано зі стравами, які готуються протягом цього тижня. Упродовж семи днів традиційною стравою на Масницю звісно ж були млинці. З ними пов’язували безліч традицій, приказок та прислів'їв. Зокрема, вважалось, що в день потрібно з’їсти стільки млинців, скільки разів пес махне хвостом, а ворона прокаркає. А ще якщо млинці вдавались пишними та гарно пеклись, то рік буде гарним та благополучним, а от глевкі млинці, що й пеклись погано – провіщали невдачі та проблеми. Висока гірка млинців – до гарного врожаю та заможності, низька – сире літо та неврожай. Також були прикмети, що стосувались розваг на Масницю: чим далі злетить, гойдаючись на гойдалці, тим щасливішим буде; якщо з’їдеш з гірки далі, ніж сусід, то й врожай матимеш кращий. Прогнозували по Масляній і погоду на літо: якщо холодно, літо буде теплим та не посушливим, а як йде дощ – осінь буде багатою на гриби. Перший млинець, спечений цього тижня, призначався для поминання покійних. Інколи його віддавали жебракам, щоб вони пом’янули покійних рідних. Окрім млинців зі сметаною на святковому столі також були вареники з сиром, гречаники тощо.

    Це давнє християнське свято проводів зими і зустрічі довгоочікуваної весни, передчуття швидкого тепла і оживання природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення.
Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій і веселі народні ритуали. Наприклад, незмінний атрибут Масляної ‒ рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і спекотне.
   Завершується свято обрядовим спаленням опудала Масляної, а разом із ним ‒ символічним прощанням зі старим роком, що вже вичерпав себе, і звільненням місця для прийдешньої весни та оновлення.

 Але масляний тиждень має і свої заборони. Чого не можна робити на Масляну? Звичайно ж, слід утриматися від суперечок, скандалів і прояву негативу по відношенню одне до одного. Недарма Масляна завершується Прощеною неділею, в яку належить прощати образи одне одному.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"