ЮПІТЕР ТА ЙОГО СУПУТНИКИ


ЮПІТЕР ТА ЙОГО СУПУТНИКИ

    Цього разу наші маленькі любителі Космосу обговорювали пройдений матеріал. Заняття відбулося у  формі бесіди-доповіді. Далі продовжили знайомство з планетою Юпітером та його супутниками.

   У 1610 року Галілео Галілей, спостерігаючи Юпітер у телескоп, відкрив чотири найбільші супутники - ІоЄвропуГанімед і Каллісто, які наразі носять назву «галілеєвих». Вони досить яскраві й обертаються віддаленими від планети орбітами, що дає змогу спостерігати їх у польовий бінокль. 

      На першість у відкритті супутників претендував також німецький астроном Симон Маріус, який пізніше дав їм назви(імена з давньогрецьких міфів).

   Завдяки наземним спостереженням системи Юпітера, на кінець 1970-х років було відомо вже 13 супутників. 1979 року, пролітаючи повз Юпітер, космічний апарат «Вояджер-1» виявив ще три супутники.

    За допомогою наземних телескопів нового покоління 47 супутників Юпітера відкрила група астрономів із Астрономічного інституту Гавайського університету наприкінці 2000-го (діаметром 4-10 км) і 2001 року (діаметром від 2 до 4 км). Напрямок орбітального руху всіх нових супутників зворотний (тобто вони обертаються в напрямку, протилежному рухові планет навколо Сонця і великих супутників навколо Юпітера).

    Станом на 2023 рік відомо 92 супутників Юпітера; він перший за кількістю відкритих супутників серед усіх планет Сонячної системи.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Майстер-клас: "Гарна листівка до Великодня"