Французький письменник- романіст і драматург.

   

 24 липня виповнюється 210 років від дня народження  Олександра Дюма (Alexandre Dumas) – французького  письменника XIX століття, класика світової літератури, драматурга та журналіста. Він є визнаним за життя майстром пригодницької прози. Дюма був представником романтизму, ідейного руху у літературі та мистецтві, що поширився наприкінці XIX століття на теренах Європи. Письменник є найбільш читаним, визнаним за життя автором історико-авантюрного роману, твори якого було перекладено багатьма мовами та згодом екранізовано. На початку своєї письменницької кар’єри Дюма працював у багатьох літературних напрямах. Створював п’єси для театрів, був дописувачем до численних літературних видань, писав книги з історії Франції, а також розробляв туристичні путівники. Створив енциклопедію для кухарів, відому під назвою «Великий кулінарний словник», працюючи на якою виявив себе як справжній гурман та знавець у цій галузі.
       У 1829 році Дюма публікує свій перший твір, п’єсу «Генріх III та його двір», у 1830 році – «Крістін». Справжнє визнання приходить до письменника з часу опублікування романів «Три мушкетера» (1844), «Граф Монте-Крісто» (1844), «Двадцять років потому» (1845) та «Віконт де Бражелон» (1847). У 1870 році видатний письменник пішов з життя, залишивши незавершеною книгу «Кавалер Св. Ерміни». Цей твір було дописано та видано у 2005 році біографом Дюма Клодом Шоппа.   
     Олександр Дюма був надзвичайно плодовитим автором. За його словами , він працював 20 років по 10 годин на день, тобто 73 тис. годин, упродовж цього часу створив 400 томів і 35 драм. За один лише 1844 рік написав 16 творів, серед яких «Три мушкетери» («Les Trois Mousquetaires»), початок роману «Граф Монте-Крісто» («Le Comte de Monte-Cristo») і «Дочка регента» («Une fille du Régent»); за 1845 рік — 12 інших романів, серед них «Через двадцять років» («Vingt Ans après») і «Королева Марго» («La Reine Margot»).
     Романи Дюма здобули широку популярність. Трилогія «Три мушкетери» «Через двадцять років» , «Віконт де Бражелон» має захопливий сюжет і розповідає про події 17 ст. часів Людовика ХІІІ та Людовика ХІV. Дюма одухотворив історію образами яскравих персонажів.  У його романах є  і жваві діалоги, і захоплюючий сюжет, і чітка та струнка композиція. Водночас у роман Дюма перейшов і властивий його драмі мелодраматизм. Улюблені Дюма елементи мелодрами залишаються у більшості його романів: фатальні таємниці, афектація почуттів і емоційна насиченість мовлення персонажів, небезпеки, які на кожному кроці підстерігають героїв.
    Серед найпопулярніших творів Дюма — трилогія, куди входять романи "Королева Марго" , "Графиня де Монсоро" і "Сорок п'ять" , написані у співавторстві з О. Маке. Головне місце в романах відведене любовній інтризі, а історичні події є лише фоном, хоча деякі з них (наприклад, події Варфоломіївської ночі) висвітлені досить детально. На сторінках трилогії ми зустрічаємо чимало історичних особистостей. Це і Катерина Медічі, і Карл IX, і Генріх Наваррський та його дружина Маргарита, і герцог Анжуйський, і Генріх де Гіз та ін. 
      Герої Дюма діяльні, від них віє енергією, оптимізмом, надлишком сил, святковістю. Вони розцінюють кожний момент свого життя як неповторний і живуть з такою повнотою та віддачею, що не можуть не захопити читача. Ця особливість творів Дюма — звичайне продовження особливостей характеру самого письменника. Усі сучасники відзначали незвичайне життєлюбство і життєрадісність Дюма. Людина щедрої душі, він завжди любив бути в оточенні друзів, для котрих умів пожертвувати багато чим.










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"