Всесвітній день науки

Свято Всесвітній день науки щорічно відзначають 10 листопада. Воно буле засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО. Святкові заходи спрямовані на популяризацію науки, як інструменту миру і злагоди на Землі.


 

 У Всесвітній день науки під егідою ЮНЕСКО проводиться цілий ряд різноманітних заходів спрямованих, як на роботу з науковими та навчальними колективами, так і на тісну взаємодію з урядовими організаціями. Мета цих зусиль - широке поширення знань про науках у справі розвитку та встановлення миру на землі - для всіх верств суспільства, проведення своєрідних днів відкритих дверей. Це не тільки є фактором популяризації тих чи інших наукових напрямків і технологій, але і багато в чому позбавляє суспільство від деструктивного непорозуміння, зміцнюючи довіру і сприяючи позитивному прогресу всього нашого суспільства.

Наука плюс суспільство завжди дорівнювало прогресу. 

Більшості своїх досягнень людина зобов’язана закладеної в неї Господом Богом здібності до спостереження, аналізу і розумінню явищ, що відбуваються навколо нього у просторі та часі. Систематизуючи отримані знання, людство помітило, що ці знання можна не тільки зберігати, передовати з покоління до покоління, але й доповнювати, розвивати і уніфікувати. Так з’явилася наука.

Ніхто  не знає коли саме це відбулося чи яка саме наука   першою з’явилася на світ, однак достеменно відомо, що до цих    пір людству так і не вдалося вичерпати всю багатогранність   напрямів і потенціалу людського пізнання, для якого ми   сміливо визначаємо ту чи іншу гілку наукового напрямку. Це неймовірно, але це так.


Скільки кісток в вашому тілі? Чи знаєте ви, що в тілі дорослої людини присутній 206 кісток, а у новонароджених їх 300. Людське око блимає в середньому 4200000 разів на рік. Найдовші живі клітини в організмі є клітини головного мозку - вони можуть жити з вами все життя. Найважчий людський мозок з коли-небудь зареєстрованих важив 2,3 кг. Найнебезпечніша тварина в світі є звичайна муха. Космічний телескоп Хаббл важить 10,896 кг, 13,1 м в довжину, і вартістю $ 2,1 млрд., а космос містить близько 50 мільярдів галактик.


Завдання Всесвітнього дня науки за мир і розвиток:

  • підвищити поінформованість громадськості про роль науки для мирного та сталого розвитку суспільств;

  • заохочувати національну і міжнародну солідарність в інтересах спільного використання наукових досягнень різними країнами;

  • відновити національний і міжнародний обов’язок використовувати науку на благо суспільства;

  • привернути увагу до викликів, з якими стикається наука, а також збільшити підтримку наукової діяльності. Цей День також підкреслює важливість і актуальність науки у повсякденному житті. Першопричиною проведення Всесвітнього дня науки за мир і розвиток є величезне значення ролі науки і науковців у створенні стійкого суспільства, а також необхідність інформування громадян про досягнення науки та їх участі в ній.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"