З чого робили книги та папір у давнину?

    Колись не існувало книжок у такому вигляді, в якому Ти бачиш їх на вітринах магазинів чи у бібліотеці сьогодні. А все через те, що люди не вміли їх виготовляти.Замість паперу людство використовувало стіни печер, каміння, посуд, кору дерев тощо.


     Пройшли роки, і люди придумали робити записи на вогкій глині. Однак такі книги були занадто важкими, незручними і недовговічними. Згодом тяжке глиняне полотно змінили книги з телячої або козячої шкури — легкі й практичні. Оскільки першу таку книгу створили у древньому місті Пергамі, «папір» зі шкури тварин нарекли пергаментом.



    Однак такий матеріал був надто дорогий, адже щоб створити одну книгу треба було забити багато телят. Тож люди продовжували шукати дешевші та легші способи. І це їм вдалося.

    Вздовж річок Африки росте висока болотна рослина — папірус. Про його дивовижні властивості люди здогадалися не одразу. Спочатку рослину використовували при будівництві осель. Та якось один чоловік лагодив свій будинок. Розрізав стебло, витяг волокнисту середину і поклав на сонці. Яким же було здивування чоловіка, коли він помітив, що волокна перетворилися на сухі вузенькі стрічки. А коли він побачив, що папірус ще й добре вбирає фарбу, то зрозумів: на папірусі можна писати! Так з’явилися книги з папірусу.


      Але хто ж і коли винайшов папір таким, яким ми бачимо його нині? Дослідники запевняють: пальма першості належить китайцям. Вони додумалися виробляти папір з молодих пагонів бамбука.

     Як не дивно, але європейці останніми з цивілізованих народів навчилися виготовляти папір — у період із 1000 по 1100 р. н.е. Першими запозичили технологію виробництва паперу іспанці, далі — італійці, німці, англійці… Цікаво, що довгий час папір виготовляли не лише з розмочених волокон дерев, але й ганчірок та іншого лахміття.

Першу виробничу машину з випуску паперу промисловим способом винайшли у Франції 1798 року.

На території українських земель виробництво паперу почалося у ХІІІ столітті в Галичі.Однак документально підтверджені відомості про українські папірні дійшли починаючи з ХVІ століття. Дослідники історії української паперової промисловості знайшли матеріали про 200 папірень, що діяли на території України з XVI до початку ХХ століття, що свідчить про високий культурний рівень тогочасного населення.


Замок Радомисль у Радомишлі, Житомирщина — перша в Центральній Україні папірня, збудована у 1612 році.

   Нині папір оточує нас усюди, щороку завойовуючи все нові і нові сфери застосування. Саме тому так важливо пам’ятати, що виготовляється він з дерев — лісових ресурсів, яких з кожним роком на планеті катастрофічно меншає.

  Дбайливо ставитись до книг, економно використовувати папір, здавати макулатуру, посадити нове дерево — найменше, що може зробити кожен задля збереження лісів. А один винахідливий хлопчик, щоб зберегти лісові насадження, відмовився навіть писати твір. =)




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"