«КОРИСНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ»

 

      «КОРИСНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ»




У чому користь фруктів і овочів для дітей? Продукти рослинного походження в раціоні малюків – запорука здоров’я і нормального розвитку, вони “забезпечують” маленький організм харчовими волокнами. Рослинні волокна виводять з організму шлаки, як своєрідна щітка. Багаті вітамінами і мінералами фрукти – незамінні для нормального травлення.
Овочі та фрукти в раціоні харчування людини – це джерело вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Вживання їх свіжими, замороженими або злегка тушкованими гарантує надходження в організм усіх тих речовин, які відіграють важливу роль у формуванні імунітету людини. Вони також важливі для процесу обміну речовин та інших функцій, що сприяють збереженню здоров’я, сил і чудового настрою. Вживання в їжу великої кількості фруктів і овочів значно знижує ризик захворювання на цукровий діабет, рак, хвороби серцево-судинної системи, ожиріння, нервової системи, рівень «поганого» холестерину в крові. І це далеко не весь перелік благотворного впливу природного їжі на організм. Щоденний раціон людини має включати різноманітну їжу для того, щоб задовольнити його потребу в поживних речовинах, вітамінах, мінералах, клітковині. Наведемо список найкорисніших овочів і фруктів, що містять найбільшу кількість корисних для організму речовин.

За результатами досліджень, сучасні діти вживають забагато білкової їжі, натомість кількість овочів та фруктів – головного джерела вітамінів та клітковини, в щоденному раціоні обмежена. Варто замислитись над тим, як покращити харчування наших дітей, щоб вони росли здоровими, сильними та красивими.


Корисність фруктів для дітей
Абрикоси містять у собі кальцій, залізо, вітаміни А і С, цинк та фолієву кислоту, тут багато каротину, калію і клітковини.

Апельсини, лимони і грейпфрути багаті на вітамін С, але маленьким дітям їх давати не рекомендується унаслідок високого ризику алергічних реакцій.

Мандарини поступаються за кількістю вітаміну С, фолієвої кислоти, але випереджають по вітаміну А і каротиноїдів..

Банан - соковитий і солодкий, звичайно з ним знайомлять діточок першого року життя (дають сам по собі і додають до сирка), він багатий на калій.

Виноград містить антоціан, який сприяє профілактиці ракових захворювань. Дітворі молодшого віку виноград не дають (можливе бродіння).

Груша містить багато сорбитола і клітковини, діти дуже люблять груші за їх солодкість і незвичайний смак.

Слива багата на пектин, каротиноїди, а також вітамін С. Якщо у малюка є проблеми зі стільцем, запропонуйте йому сливу.

Хурма містить клітковину, каротиноїди а також вітамін А. Однак, деякі сорти цього фрукту містять і вітамін С.

Яблука - найпопулярніший фрукт. Їх ми їмо найчастіше і не дарма. Так регулярне вживання яблук сприяє нормалізація діяльності травної системи. В яблуках багато вітамінів А, B і С.

Найкорисніші овочі в українських широтах – це: білокачанна капуста, морква, ріпчаста цибуля, часник, червоний буряк. Українські дієтологи рекомендують вживати капусту білокачанну, що містить велику кількість клітковини, яка прискорює виведення "шкідливого" холестерину. Містяться в ній також фолієва кислота, вітамін С, марганець, каротин, кальцій, магній, залізо, фосфор. Капуста дозволяє знижувати ризик виникнення застуд і розвитку інсультів. Завдяки вмісту досить рідкісного вітаміну U капуста здатна знешкоджувати небезпечні хімічні речовини і навіть загоювати виразки. Краще вживати цей овоч свіжим або робити з нього сік. При ожирінні, захворюваннях нирок і печінки, ураженнях ясен дуже корисною вважається морква. Вона містить багато різних вітамінів і мікроелементів (магній, калій, кальцій). "Очисником організму" номер один вважається червоний буряк. І все це завдяки клітковині, вітамінам і органічним кислотам, що дозволяє знищувати гнильну флору в кишечнику і покращувати процес "переробки" їжі. Буряк є і відмінним засобом позбавлення печінки від токсинів. Також цей овоч сприяє процесу омолодження організму завдяки фолієвій кислоті. Неможливо уявити собі раціон харчування без часнику і цибулі. Так, не кожен їх любить, але наскільки ж вони корисні! Головною цінністю цибулі є фітонциди, що вбивають грибки і бактерії. Тобто, цибуля захищає нас від безлічі захворювань. Крім цього, цибуля дозволяє краще засвоювати корисні мікроелементи і покращує травлення. А один зубчик часнику містить безліч корисних мікроелементів, які дозволяють знижувати кількість холестерину, очищати судини, вбивати туберкульозну і дифтерійну палички, позбавлятися від глистів.

Втім, підбираючи фрукти і овочі для свого раціону, важливо враховувати сезонність. Наприклад, взимку в наших краях не ростуть огірки, помідори, петрушка. А значить, на прилавках супермаркетів ми спостерігаємо привезені овочі, які часто небезпечно вживати в їжу. Тому в зимовий період (якщо є можливість) краще їсти цибулю, часник, буряк, картоплю, які були вирощені на власних дачних ділянках.


Загадки:

1 Хто мене роздягає, той сльози проливає. (Цибуля)


2 Круглий, червоний. Добрий солоний.

Добрий і сирий. Хто він такий? (Помідор)


3 Латка на латці, без голки зшиті. (Капуста)


4 І печуть мене, і варять, і їдять, і хвалять,

бо я добра. (Картопля)


5 Товстий Гнат, при землі не знать.

Сам червоний, а чуб зелений. (Буряк)


6 Дід Мартин ліз через тин.

Сам переліз, а голову

на тину залишив. (Гарбуз)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"