"Скажемо наркоманії - ні!"
Для того, щоб дитина не вживала наркотики, необхідними є гармонійні стосунки в сім’ї. Важливо, щоб вона почувалася потрібною і бажаною. Батьки, а не вулиця, повинні підказувати підлітку, як жити і поводитися. Юні наркомани – це не обов’язково діти з неблагополучних чи незаможних сімей. Не рідкість, коли і в багатих сім’ях дітям приділяють занадто мало уваги.

Лякати дітей страшними історіями про наркотики – не вихід. Повинен бути особистий позитивний приклад від батьків, довіра та відверті розмови на цю тему. Якщо тато і мама ,або  хтось один із них матимуть хороші взаємини з дитиною, ймовірно , що підліток почне на вулиці вживати наркотики – маленький.
Люди вважають, що марихуана - це не наркотик. Але це  не так.  Залежність може сформуватись навіть від однієї спаленої цигарки. Бо дитина, яка скурила цигарку і їй сподобалось, зафіксувала це у своїй  пам’яті. Мозок запам’ятав цей стан і дитина цього більше ніколи не забуде.
Якщо у сім’ї її ніхто не навчив отримувати задоволення природним способом - спортом, музикою, фільмами, прогулянками з друзями, то вона може звернутися до інших «стимуляторів».
Дитина обирає такі компанії, де вона не хоче бути білою вороною. Хоче прийняття, розуміння, шукає свого призначення. А якщо вдома в сім’ї мама з татом постійно сваряться, їм неприємно бути вдома.
Діти шкільного віку мають достатньо зрілості для того, щоб знати правду про алкоголь або наркотики.
Опитування  школярів свідчать про те
, що вони відчувають тиск з боку однолітків і старших, які підштовхують їх до вживання наркотиків та алкоголю.  Тому своєчасне попередження вживання алкоголю, наркотиків більш ефективне, ніж робота з тими, хто потрапив в алкогольну чи наркотичну залежність.
 Дитинство - це період, коли Ви можете про це відверто обговорювати.
Щоб підвищити самоповагу дитини і допомогти їй сказати "Ні" алкоголю і наркотикам :

-Виправляйте й оцінюйте вчинок, дію, а не особистість самої дитини.
-Дайте дитині реальну відповідальність за якусь домашню роботу.
-Любити дитину й  показувати свою любов до неї.
-Хвалити дитину навіть за невеликі успіхи і досягнення.
 -Допомагати вашій дитині обирати і ставити перед собою реальні цілі.

                               

Батьки можуть допомогти, розповідаючи про можливі наслідки вживання алкоголю, наркотиків та обговорюючи з дитиною поведінку, яку вони від неї очікують. Дитина має знати , як їй слід себе поводити, що треба, а що не можна робити.
Попросіть дитину пообіцяти, що вона ні за яких обставин не збирається вживати алкоголь або інші наркотики. Роз`ясніть їй серйозні наслідки, до яких це можна призвести. Чим більше тепла, доброти, позитивних емоцій та життєвий цінностей ви вкладете в дитину, тим кращими будуть ваші стосунки впродовж всього життя.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"