Африканське мистецтво маски – це творчість цілого континенту. Мистецтво пов'язане зі світовідчуттям африканської людини, яка не відділяє себе від природи.

 Африканські маски відіграють особливу роль у житті народів західного та екваторіального регіонів континента.  Використовуються в традиційних релігіях.  Маски зі спокійними обличчями, очі в яких закриті, зображують померлих родичів і використовуються в похоронних обрядах або під час свят..

Усі значні моменти життя людини: збирання врожаю, поховальні й весільні обряди, посвячення юнаків та дівчат – супроводжуються появою масок. Вважається, що під час танців та інших обрядових дій духи пращурів наділяють власника маски своєю містичною силою.

Матеріал, з якого виготовляють маски, надзвичайно різноманітний: це може бути дерево, кістка, теракота або їх комбінування із додаванням шкіри, хутра, волосся, пір'я, рослинних волокон, зубів, намиста та ін. Візерунки на масках вирізаються й покриваються фарбою, або просто розписуються, або викладаються з намистин і черепашок. Кожна деталь орнаменту має символічне значення. Наприклад, зигзаг – це стежка предків, складний шлях, яким потрібно пройти з гідністю, щоб духи предків були задоволені; шаховий орнамент – подвійність світу, протистояння добра і зла, знання і невігластва, чоловічого і жіночого начал. Для того щоб посилити виразність масок, митці вдаються до вельми своєрідних прийомів. Наприклад, очі й рот виконують у вигляді циліндрів, що виступають над пласкою поверхнею, ніс з'єднують із чолом, а масивні надбрівні дуги збільшують тінями навколо очей.

 Африканські ритуальні маски дуже складні : товсті надуті щоки маски вважаються символом родючості і достатку. А зображення тварини або птаха над людським обличчям маски передає її носія основні характеристики тварини. Часто маски доповнюють рогами буйвола або антилопи, іклами кабана або іншими атрибутами тваринного світу. Ритуальні маски використовуються шаманом чи вождем племені для спілкування з світом духів або при проведенні похоронних обрядів. Без них не обходяться ні обряд посвячення юнаків, ні початок полювання, ні виклик дощу. І для кожного ритуалу використовуються свої, сповнені символізму, маски.
Найбільш поширені лицьові маски. Їх роблять з отворами для очей і  рота. У складних ритуальних масках виготовляють рухому нижню щелепу. Африканські маски можуть передавати великий діапазон емоцій: від захвату і щастя до страху. Але найчастіше особи масок роблять страхітливими, войовничими. Такі зображення повинні передавати силу і агресію своїм носіям. Прикріплюють лицьову маску на голові з допомогою складної системи шкіряних ремінців, а ще додатково її підв'язують до поясу. Це обґрунтовано немаленьким вагою маски, зробленої з цілісного шматка дерева і прикрашений камінням та рогами тварин. Дуже популярні при проведенні ритуальних танців маски-гребені. Вони легші, але не менш виразні. Ці маски виглядають як підноситься над головою носія гребінь, виконаний у вигляді тварини або людини. Окремо виділяються великі натільні маски-дошки .Вага маски може досягати 30 кг, переносити її можуть кілька людей. Відома величезна маска "сириге" народу Догонів, що у висоту досягає 6 метрів. Тільки дуже сильний і досвідчений танцюрист зможе танцювати в ній ритуальний танець.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"