День святого Валентина

 

     Історія виникнення дня усіх закоханих - дня святого Валентина


День святого Валентина - свято кохання, ніжності і справжніх почуттів. У цей день улюбленим дарують "валентинки", квіти, цукерки, повітряні кульки та інші приємні подарунки. Однак як з'явилося це свято? 

   Виявляється, існує кілька легенд виникнення свята закоханих.

Все почалося в 269 році. Римський імператор Клавдій II, прагнучи завоювати світ, вирішив "посилити" своє військо. А поскільки Клавдій був упевнений, що сімейне життя відволікає солдата від служби, видав указ про заборону одруження під час військової служби. Однак молодий священик Валентин не послухав указу і таємно вінчав закоханих. Коли імператор довідався про це, Валентина заарештували і засудили до смертної кари.

 Перебуваючи у в'язниці, Валентин закохався у сліпу дочку тюремника Юлію і зцілив її. Пізніше його стратили. Коли Валентина вели на страту, то він вручив Юлії прощальне послання, підписане "Твій Валентин".

  Згодом Валентина канонізували. А в 496 році папа римський Геласій I оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. З тих пір нібито і пішла традиція дарувати в цей день валентинки.

  А згідно з іншою легендою колись жив якийсь патрицій Валентин, який був таємним християнином і звертав в нову віру своїх слуг. Одного разу його виявили під час обряду вінчання двох з них. Усіх трьох затримали. Оскільки Валентин був представником вищої влади, його збиралися відпустити, а двох інших затриманих - стратити. Однак Валентин обміняв життя пари на свою. І перед своєю стратою розіслав всім знайомим християнам листи у формі сердечок. І від цих листів сліпі прозрівали, а жінки ставали красунями.


          Символи Дня святого Валентина

   Головний символ Дня святого Валентина — червоне сердечко. Саме в його формі прийнято дарувати листівки — валентинки.

   Але крім валентинок символами Дня святого Валентина повноправно вважаються: Купідон, плюшевий ведмедик, а також — квіти і шоколадні цукерки. Їх частенько дарують коханим, друзям і подругам, колегам. Головні кольори Дня святого Валентина — червоний і рожевий.

          Символи Дня святого Валентина

   Головний символ Дня святого Валентина — червоне сердечко. Саме в його формі прийнято дарувати листівки — валентинки. Але крім валентинок символами Дня святого Валентина повноправно вважаються: Купідон, плюшевий ведмедик, а також — квіти і шоколадні цукерки. Їх частенько дарують коханим, друзям і подругам, колегам. Головні кольори Дня святого Валентина — червоний і рожевий. У деяких країнах класичною емблемою Валентинова дня вважаються червоні троянди, які, згідно античною легендою, з’явились завдяки грецькій богині любові і краси: Афpoдіта, поспішаючи до свого коханого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її кров забарвила їх у червоний колір. 

 

            Валентинки: історія появи

     У стародавні часи закохані зізнавалися у гарячих почуттях словами, піснями і танцями. І тільки в XV столітті юнаки та дівчата почали дарувати один одному любовні записки. До речі, одна з таких валентинок до сих пір знаходиться в британському музеї — це гарне освідчення Герцога Орлеанського своїй чарівній і коханій дружині, написане в тюрмі. Пік популярності любовних послань і зізнань доводиться на XVIII століття, тоді валентинки дарували один одному замість квітів і подарунків.

   Особливою любов’ю саморобні кольорові листівки користувалися в Англії. Їх красиво підписували віршами, а папір проколювали голками так, щоб отримати мережива, а після — фарбували за допомогою трафаретів і чорнила. Навіть поруч з сучасними і ультрамодними листівками, випущеними в типографії, старовинні сердечка виглядають гідно. 

    В Україні  вперше святкувати День закоханих почали в 90-х роках. Просте і нехитре свято швидко полюбилось молоді і не тільки. Сьогодні його відзначають люди всіх поколінь. Адже це чудовий привід подарувати подарунок і зізнатися в любові.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"