Музеї - оберіги вічності.



       

Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає Міжнародний день музеїв.
   Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей було затверджене в 1977 році за рішенням ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».
   Прийнято вважати, що через музеї суспільство виражає своє ставлення до історико-культурної спадщини, і із цим важко не погодитися. Збираючи й зберігаючи пам'ятники матеріальної й духовної культури, вони ведуть велику науково-просвітницьку й освітньо-виховну роботу.
      В Україні збережено значну кількість об'єктів нерухомої культурної спадщини, починаючи від стоянки раннього палеоліту Виноградівського району на Закарпатті (близько мільйона років), Кирилівської стоянки в Києві (майже 40 тисяч років), до зовсім молодих пам'яток архітектури та монументального мистецтва, збудованих у минулому столітті. У світі добре відомі занесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО архітектурні ансамблі Софії Київської та Печерської Лаври у Києві, собору Святого Юра в історичному центрі Львова.
        Музеї — це вже давно не нудно, навіть для дітей. У всьому світі є багато музеїв, від яких діти будуть у захваті. Видано чимало книжок, що запрошують читачів за лаштунки різноманітних музеїв та розповідають, як вони працюють. Яка знахідка допомогла розшифрувати давньоєгипетські написи? Як всесвітньо відома «Мона Ліза» опинилася… в королівській лазні? Що означають сцени, зображені на легендарній Скіфській пекторалі? Як узагалі з’явилися перші музеї, яка річ може стати експонатом та як відбувається реставрація? Шукайте у книжках відповіді на всі ці питання, а також дізнавайтесь про «смачні», літературні, технічні музеї та навіть про цілі музейні містечка!
         У бібліотеці створено добірку книжок "Музеї - оберіги вічності". Завітайте до нас!


             Список літератури:
1. Б'єрк, К. Ліннея в саду художника/ К.Б'єрк. - Харків: Видавництво "Крокус", 2019.-50с.
2. Космолінська, Н. Гра в музей/Н. Космолінська. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019.-136с.
3. Мунін, Г. Енциклопедія мистецтва/Г.Мунін. - Київ: ПП "Агентство по розповсюдженню друку", 2015.-116с.
4. Полякова, Ю. У світі прекрасного/Ю.Полякова. - Харків: Веста: Видавництво "Ранок", 2006.-128с.
5. Степовик, Д. Скарби України/Д. Степовик. - Київ: Веселка, 1991.-192с.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"