"Ім'я Шевченка стукає в серцях"




Садок вишневий коло хати
Садок вишневий коло хати,
Хрущі над вишнями гудуть.
Плугатарі з плугами йдуть,
Співають, ідучи, дівчата,
А матері вечерять ждуть.


Сем’я вечеря коло хати,
Вечірня зіронька встає.
Дочка вечерять подає,
А мати хоче научати,
Так соловейко не дає.

Поклала мати коло хати
Маленьких діточок своїх,
Сама заснула коло їх.
Затихло все, тілько дівчата

                                                         Та соловейко не затих.





Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого1814 р. у с. Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії (нині Звенигородський район Черкаської області) у родині Григорія Івановича Шевченка і Катерини Якимівни Бойко. 
Батьки Шевченка були кріпаками магната генерал-лейтенанта Василя Васильовича Енгельгарда — поміщика, що володів 50 тис. кріпаків і був власником близько 160 тис. десятин землі. Через рік після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки, у ній, окрім Тараса, було 6 дітей — старші — Катерина та Марія, брат Микита, молодші — Ярина, Марія, брат Йосип. 
1843 року Шевченко змалює хату в Кирилівці, де провів своє дитинство. У восьмирічному віці батько віддав Тараса до школи, до кирилівського дячка-вчителя Павла Рубана. 1823 р., коли Тарасу було дев’ять років, померла мати. Батько одружується вдруге на Оксані Терещенко, 1825 року помирає і сам батько Тараса. 
Залишившись сиротою, малий Тарас деякий час жив у дядька Павла, який став опікуном сиріт. Згодом майбутній поет іде школярем-попихачем до кирилівського дяка Петра Богорського, де його життя було постійно напівголодним. Звідти він тікає у Лисянку до диякона-живописця, а згодом — у село Тарасівку до дяка-маляра, але дяк відмовив йому. Утративши надію стати маляром, Т. Шевченко повертається до Кирилівки й пасе громадську череду. 
1827 року Т. Шевченко наймитує у кирилівського священика Григорія Кошиця. Із ранніх років він цікавився народною творчістю, у дяків навчився читати й писати, рано виявився у хлопця хист і до малювання, який помітив маляр із села Хлипнівці, але на той час Шевченкові було вже чотирнадцять років і його зробили козачком В.В. Енгельгардта. 
Восени 1829 року разом з обслугою Енгельгардта Шевченко виїздить до міста Вільно. Помітивши здібності козачка до малювання, Енгельгардт віддає Тараса вчитися у досвідченого майстра. 
У квітні 1837 року Брюллов створює портрет Жуковського, який був розіграний у лотереї за 2500 карбованців. За ці гроші було викуплено Тараса Шевченка з кріпацтва. 25 квітня 1838 року на квартирі Брюллова йому була вручена Жуковським відпускна. 
Цього ж року Т.Г. Шевченка було офіційно зараховано “стороннім учнем” до Академії мистецтв. Український митець із великою жадобою слухає лекції в академії, багато читає, користується бібліотекою Брюллова, пише вірші, відвідує театр, виставки, музеї — швидко здобуває знання. 
17 квітня 1847 року Т.Г. Шевченка привезли до Петербурга і ув’язнили в казематі “Третього відділу”. Тут він створив цикл поезій “В казематі” (“В. Костомарову”, “Чи ми ще зійдемося знову?”, “Мені однаково…”, “Садок вишневий коло хати”). 
В 1857 року Т.Г. Шевченко відбув із Новопетровського укріплення, одержавши дозвіл  їхати до Петербурга. Дорогою Шевченко малював краєвиди і портрети. Прибувши до Нижнього Новгорода, довідався, що йому заборонено в’їзд до обох столиць. Доброзичливий медик засвідчив хворобу Шевченка, що дало йому можливість прожити усю зиму у Нижньму Новгороді. 
В Орській фортеці із-під пера Т. Шевченка з’являються нові вірші: “Думи мої, думи мої…”, “Згадайте, братія моя…”, поеми “Княжна”, “Сон”, “Москалева криниця”, поезі (“Мені тринадцятий минало”), “Іржавець”та ін.
10 березня 1861 року о 5 годині 30 хвилин ранку помер Тарас Григорович Шевченко.
Список літератури:
1.Шевченко, Т.Г. Вибрані твори/ Т.Г. Шевченко. - Київ: Головна спеціалізована редакція літератури мовами, 1999 . - 69с.
2.Шевченко, Т.Г. Вибране / Т.Г. Шевченко. - Київ: Школа, 2004. - 447с.
3.Шевченко, Т.Г. Гайдамаки / Т.Г. Шевченко. - Харків: Фоліо,2011.- 67с.
4. Шевченко, Т.Г.  Давидові псалми/ Т.Г. Шевченко . -Київ: Дім, сад, город, 2000. - 83с.
5.Шевченко, Т.Г. Кобзар-/ Т.Г. Шевченко.-Київ: Країна мрій, 2010.- 423с.
6.Шевченко, Т.Г.  Малий кобзар/ Т.Г. Шевченко.-Харків: Фоліо,2006.- 383с.
7.Шевченко, Т.Г.  Мені тринадцятий минало/ Т.Г. Шевченко.- Київ: Веселка, 1989.- 159с.
8.Шевченко, Т.Г.  Назар Стодоля/ Т.Г. Шевченко. - Київ: Видавець Вадим Карпенко, 2005,-100с.:іл.
9.Шевченко, Т.Г.  Три літа/ Т.Г. Шевченко.- Київ: Посредник, 1994.- 414с.
10..Шевченко, Т.Г.  Щоденник/ Т.Г. ШевченкоКиїв: Школа, 2003. - 271с.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"