В цьому місяці 1900 року в місті Костянтиноград в  сім'ї залізничника народився   Копиленко Олександр Іванович.

У Костянтинограді минули дитячі роки майбутнього письменника. Підлітком йому довелося заробляти на хліб: спершу на залізниці вантажником, а потім  в хімічній лабораторії дослідної станції (мав нахил до біологічних наук). У 1920 році О.Копиленко закінчує Красноградську учительську семінарію, а потім навчається на природничому відділенні Харківського інституту народної освіти. І хоч не став Олександр Іванович біологом, а зайнявся літературною діяльністю, він на все життя зберіг любов до природи і намагався прищепити її підростаючому поколінню.
       Перше оповідання О.Копиленка “Там, мабуть, краще” було надруковане в журналі “Плуг” (1922), а перша книжка – збірка оповідань “Кара-Круча” – написана в 1923 році.Одну за одною письменник дарує дітям книжки: “Друзі” (1928), “Комашня” (1932), “Шкідник” (1933), “Воликове нещастя” (1935), “Школярі”, “Дуже добре” (1936), “Десятикласники” (1938). Протягом усього життя Копиленко залишався вірним дітям. Письменник глибоко вивчав життя школярів, багато часу проводив серед них – бував у школах, клубах, на літературних вечорах.У 1933-1939 роках Олександр Копиленко працював у редакціях дитячих журналів, а також у Комісії дитячої літератури з підготовки тематичних планів дитячого видавництва, яке було створене в Україні 1934 року.
       Копиленко пише про школу, дитячу дружбу, роль учителя у вихованні дітей – “Секрет”, “ Воликове нещастя”, “Порізана парта”.У роки Великої Вітчизняної війни Копиленко евакуювався з Києва до Уфи, де працював в Інституті суспільних наук АН України. З січня 1942 і до кінця 1943 року він жив у Москві, працював редактором на радіостанції “Радянська Україна”.
Після війни О. Копиленко багато їздив по Україні. Одним із перших письменник виступив з великим твором про відбудову колгоспного села – романом «Лейтенанти», в центрі якого стає воїн, що повернувся з війни до мирної праці. Читача приваблюють цікаві сцени, правдиві образи рядових і лейтенантів. Проте роман піддався різкій критиці. У пресі  розгорнулась широка дискусія.

У творах, присвячених дітям, Копиленко багато пише про природу. Його оповідання коротенькі, прості, стислі і невимушені. Маленькі читачі дізнаються  про корисних птахів та комах, про птахів-хижаків і жуків-шкідників, про особливості їхнього життя і поведінки в різних обставинах. Письменникові вдалося розкрити допитливому читачеві чимало таємниць природи, невідомого і прихованого в фауні та флорі. Розкриває цікаві факти з життя птахів та диких тварин – шпаків та перепелів, синиць і коноплянок, а також білок, зайців і лисиць. Олександр Копиленко не тільки допомагає  глибше пізнати природу, набути більше корисної інформації про неї, а й заохочує до постійних спостережень, закликає берегти, охороняти все живе й корисне у навколишньому світі.

“Всі пташки в лісі знали про цю їдальню і щодня зліталися попоїсти. А про двох хлопчиків – про Василька і Миколку – пташки співали веселих пісень”.

Водночас Олександр Іванович багато й плідно працював як громадський діяч. Був членом правління Спілки  письменників СРСР та  СП України, керівником секції дитячої літератури, входив до редакційних рад видавництв «Радянський письменник», «Молодь», «Дитвидав» (нині «Веселка»), до редколегій «Літературної газети» та дитячих журналів «Барвінок» і «Піонерія»

Іменем Копиленка названі вулиці, пароплави, школи, бібліотеки. Кращим дитячим письменникам вручається премія імені О.Копиленка (яку вручають письменникам та художникам за кращі твори, присвячені дітям). Ім'я О. І. Копиленка занесено в енциклопедію світової літератури.

  Копиленко,О.І. Їдальня для птахів: Оповідання. - Київ: Веселка,1989.

  Копиленко,О.І. Як вони поживають, Старостенко Ю.С. Лісові розмови: Оповідання .- Київ :Веселка,1987.

  Копиленко,О.І. Квіти і пісні/О.І. Копиленко// Пролісок: Вірші, оповідання,загадки.-Харків:МОСТ-Торнадо,2002.-с.80-81.

  Копиленко,О.І. Осінній клопіт/О.І. Копиленко//Кращий подарунок:Загадки,вірші, оповідання.-Харків: ІІІІ «Поляков В.К.»,2006.-с.79-81

#бібліотека_для_дітей_на_Шулявці #бібліотеки_Соломянки #творчість_Копиленко_О #для_дітей #читати_модно 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"