Що можуть зробити дорослі, щоб  призвичаїти дітей до читання?

Читати, не можна заборонити
 
    Чому читати важливо?
    Аргументи різні.
    Деякі не витримують критики, то
му що застаріли – Книга як джерело інформації.
    Інші мають більш привабливий вигляд – Книга як джерело задоволення.
    Водночас для тих, хто вважає читання сумнівним задоволенням, є залізний, доведений наукою аргумент: активне, вдумливе читання розвиває мозок, оскільки дешифрує символи, якими і є слова, складені з умовних позначок – літер.
     Усе це, звісно, прекрасно. І навіть працює, коли читання входить у звичку – як-от пробіжка, чищення зубів двічі на день і ранкова кава. Питання тільки в тому, як сформувати цю звичку, та ще й не в себе, а в загадкових представників покоління «Альфа», тобто дітей, народжених після 2010 року?
     «Що мотивує дітей читати». 
Сила прикладу
 Альфою та омегою формування читацької культури є приклад дорослого. Саме він може викликати справжній, жвавий інтерес до читання. Ідеться насамперед про батьків та учителів. Батьків, що справді читають, обговорюють книжки. Учителів, які на перерві діляться враженнями про прочитане, цитують доречні фрагменти; які сміливо можуть вийти за межі шкільної програми й запропонувати інші цікавинки.
Ритуали й середовище
 Ритуали стануть в нагоді допомогти. Наприклад, якийсь час протягом шкільного дня діти можуть почитати улюблену книжку. У молодших класах читати вголос може учитель. Круто запрошувати на подібні читання й батьків. Сімейні ритуали теж важливі. У такі миті має значення атмосфера, затишне місце, приглушене світло, запахи і смак: печиво, чай, какао.

Можна проводити спільні зустрічі з батьками. Коли діти вибирають текст для читання й обговорення, а потім зустрічаються з батьками для дискусії. Наступним етапом може бути читання й обговорення книжки, яку вибрали батьки (можливо, книга їхнього дитинства). Культура читання походить із середовища. Тут також важливий приклад друзів, поради однокласників. Школа може організувати читацький книгообмін, коли людина за результатом жеребкування дарує видання учневі чи колезі, а учні дарують учителям або одне одному.
                            Свободу читальникам! 
 Єдиний спосіб мотивувати дітей читати – це не змушувати їх, а навпаки допомогти знайти реально цікаву книжку.  Як же полюбити читати? Батьки перестаньте змушувати читати і поведіть в книгарню чи в бібліотеку, дайте  вибір, яку книжку взяти чи придбати. І вуаля.... Це реально спрацьовує.
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"