Сповідь солдатського серця




6 листопада в Києві щороку відзначають день визволення української столиці від нацистських загарбників. Саме цього дня у 1943 році війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна та Перша окрема чехословацька бригада під командуванням полковника Людвіка Свободи взяли місто під свій контроль, а також було створено плацдарм для подальшого визволення правобережної України.

Внаслідок Київської наступальної операції було розгромлено київське угруповання противника (розбито 15 німецьких дивізій), нацистських окупантів вигнали з Києва, а в цьому районі було створено стратегічний плацдарм, який зіграв важливу роль у боях за правобережну Україну.

Перемога радянських військ під час боїв за Київ була стратегічно важливою і вплинула на подальший перебіг війни, але коштувала дуже дорого - понад 30,5 тис. радянських солдатів були вбиті, поранені або зникли безвісти, тим часом як втрати противника становили 3,8 тис. солдатів.

За підсумком операції за мужність та героїзм було нагороджено орденами і медалями 17,5 тис. бійців і командирів радянської армії. На їхню честь пізніше було названо станцію метро "Героїв Дніпра".

 







Список літератури:



1. Історія України: Для дітей середнього шкільного віку \ Авт.-упорядник А.Г.Чередниченко .- Харків: Фоліо, 2004.-319с.

2. Нартов, В.В. Історія України з давніх- давен до сьогодення. - Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2006. - 352с.

3. Палій,О. Короткий курс історії України .- Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА ,2018, вид.3-те. - 464 с .іл.

4. Филоненко,П.А. Война глазами юного солдата. - Київ: АВИАЗ,2007.- 272 с.:ил.

5. Україна: Для дітей середнього шкільного віку.- Харків: Фоліо,2006.-463с.-(Дитяча енциклопедія)




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"