"Я свою душу пустив в душу народу"




Василь Стефаник народився на Івано-Франківщині далекого 1936 року у сім’ї багатого селянина. Вихований та виплеканих в атмосфері традицій Покуття, Василь змалку переймав найцікавіші казки та легенди, а ще співав народних пісень разом з матір’ю. 1878 року Василя віддають до початкової школи в Русові. Через три роки батько віддав здібного хлопця у так звану "виділову" школу. З 1883 року Василь навчався у Коломийській гімназії, з 1891 - у Дрогобичі. Під час навчання Василеві доводилося несолодко, бо ж навчання велося польською та німецькою, а українську забороняли. Саме така несправедливість й стала поштовхом для юнака приєднатися до активного громадського життя на Західній Україні.

За бурхливу громадську діяльність та участь у “Покутській трійці” - таємному творчому об’єднанню митців, Василя виключили з гімназії. Після Дрогобича навчався у Ягеллонському університеті.

Вперше взяв до рук перо ще у гімназії, однак серйозно почав писати вже у Кракові. Там Стефаник занурився у європейську літературу та познайомився з різноманітними мистецькими течіями. Саме у Кракові Василь Стефаник створив новели, які зараз діти вивчають у школі, зокрема “Камінний хрест”, “Палій” та інші.

Твори вражають лаконічністю та простотою вислову. Письменнику вдається у кожній новелі розгорнути цілу палітру почуттів та поневірянь персонажів та відтворити жорстокий світ кінця 19 - початку 20 століть.
 



"... як коротко , сильно і страшно пише ця людина" Максим Рильський
"... відчути настільки глибоко душу селянина, так точно передати на папері найтонші порухи цієї душі, органічно поєднати глибинний зміст із абсолютно досконалою формою не зумів жоден новеліст ані до, ні після Стефаника"  Іван Андрусяк



Список літератури:
1. Стефаник, В. Вибрані твори.- Харків: Веста: Видавництво "Ранок", 2003.-192с.
2.Стефаник, В.  Камінний хрест: Новели.- Харків: Фоліо, 2006.-  255с.
3.Стефаник, В. Моє слово. - Київ "Веселка", 1991.-190с.
4.Стефаник, В. Моє слово: Новели, оповідання, автобіографічні та критичні матеріали, витяги з листів. - Київ: Веселка, 2000.-320с. :іл.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"