Пам'ятники історії та культури Африки


 Африка - другий за розміром материк і, можливо, прабатьківщина людства. Поєднання неприборканої природи і цивілізації, хмарочоси Південної Африки і сотні диких племен Свазіленду. Цей континент не може не приваблювати своєю простотою і загадковістю одночасно. Натовпи туристів щороку прагнуть відвідати пам'ятки Африки.

Неповторна Африка

В Африці проживає близько мільярда осіб, а її територія розділена на 55 країн. Далеко не всі куточки цього континенту готові відкритися іноземному гостю. Правда, останнім часом туристичний потенціал африканських країн все більше розвивається і відкриває приховані раніше пам'ятки Африки. Любителі жаркого сонця і пляжів, шукачі гострих відчуттів – всі зможуть знайти тут щось для себе.
Найпоширенішими місцями відвідування туристів виявляються острови, що належали африканського континенту. Дивно багата природа Мадагаскару, джунглі Маврикія, Канарські пляжі і неймовірної краси Сейшельські острови відкривають свої простори для бажаючих знайти свій шматочок раю. Континентальна Африка теж подарувала кілька козирів. Марокко і Туніс практично нічим не поступаються островів. Крім піщаних пляжів, ці країни відомі своїми середньовічними арабськими містами. А в Марокко навіть існує місто блакитного кольору. Перераховуючи пам'ятки Африки, неможливо пропустити єгипетські піраміди і стародавній Карфаген.

Цінителі природних багатств зазвичай не упускають можливості відвідати один з національних парків у Танзанії, Кенії або Руанди. Деякі навіть відправляються відвідати африканську пустелю Намібії, Алжиру. Тут знаходиться найбільша пустеля на Землі – Цукру, яка знаходиться в межах одинадцяти африканських країн.

Колиска людства



Африку часто називають колискою життя або колискою людства і це аж ніяк не із-за різноманітності її природи. Вчені давно погодилися з таким терміном і навіть сприяли його виникненню, адже саме на африканських просторах виявили найдавніші останки людини. Багато дослідників вважають, що з Африканського континенту почалося подальше розселення наших предків по всій Землі. Зараз Колискою людства називають ділянку землі розміром близько 470 квадратних метрів в 50 кілометрах від Йоханнесбурга. Тут розташовано більше 30 археологічних стоянок, де були знайдені кістки древніх людей. Колиска є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В основному останки були знайдені в печерах. Разом з людськими останками були знайдені і кістки різних ссавців.

Храми Кот-Д'івуар



Кот-Д'івуар, або Берег Слонової Кістки, був французькою колонією, придбав у спадщину кілька соборів. Католицький Собор Богоматері Світу - Нотр-Дам-де-ла-Пе – є найбільш відомим. Він знаходиться у столиці держави місті Ямускура і занесений в Книгу Рекордів як найбільшого собору в світі. Прототипом його став собор Святого Петра у Ватикані. Купол собору височіє на 158 метрів, однак сам по собі собор не дуже місткий і значно поступається ватиканським.
Собор Богоматері Світу – це ще один проєвропейський собор і абсолютно не пов'язаний з африканською культурою. Більш унікальні і колоритні тут мечеті. У місті Кауара знаходиться мечеть суданського типу, зведена ще в XVII столітті. Суданський тип мечетей цікавий особливими архітектурними деталями, які адаптують храм до місцевого клімату. Схожа глинобитна мечеть збереглася ще в Малі. Мечеть у місті Конг також датується XVII століттям, вона вважається національним надбанням країни.

Корона Танзанії - Кіліманджаро



Африка особливо знаменита своєю найвищою горою. Серед рівнин Танзанії піднімається вгору на 5890 метрів ця «сяюча гора». Піднімаючись на гору можна відчути на собі всі типи кліматів нашої планети. У нижній частині гори розкинулася савана з безліччю цікавих мешканців від мавп до левів і леопардів. Вниз з танучих вершин, покритих снігом, стікають гірські струмочки. Тут існує багато маршрутів, які розраховані як на професіоналів, так і для туристів-любителів, які вирішили підкорити Кіліманджаро. Африка в цих місцях розкриває свою справжню суть і характер. Поруч з горою знаходяться два національних парки: Тарангіре і Серенгеті. Останній навіть є одним з найбільших у світі заповідників.

Висновок

Неможливо коротко перелічити всі визначні місця Африки. Цей континент володіє величезною кількістю цікавих природних і архітектурних об'єктів. Дика природа, самобутність, представлена численними саванами, пустелями. Унікальні тварини на просторах, відкритих для відвідувачів національних парків і заповідників. Здається, що тільки тут можна відчути щось справжнє і чудовий

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"