Спостерігач людських душ.

 Спостерігач людських душ


Джордж Байрон народився 22 січня 1788 в Лондоні в титулованій, але бідній сім’ї. У 10 років, після смерті діда, він успадкував титул лорда та родовий маєток.

Першу освіту Байрон отримав в приватній школі. Потім став навчатися в класичній гімназії, школі доктора Глені (там проявилося велике прагнення до читання), школі Херроу. У цій школі було написано кілька віршів Байрона.
У 1805 році Джордж Байрон став студентом Кембриджського університету.

У 1807 році лірика Байрона була вперше опублікована книга «Години дозвілля». У відповідь на жорстоку критику, що вийшла тільки через рік, в 1809 було видано твір Байрона «Англійські барди і шотландські критики».

Після подорожей по Португалії, Іспанії, Албанії та інших країнах була опублікована поема Байрона “Паломництво Чайльд Гарольда“, яка дуже швидко отримала успіх і зробила Байрона знаменитим.
Потім Байрон видає кілька поем («Корсар», «Лара»), сатир.

У 1815 році одружився з міс Мілбек, якій двічі робив пропозицію. Незабаром після народження дочки пара розлучилася. Його дочка  Ада Лавлейс, відомий математик, яка вважається першою програмісткою у світі.



Обурення парламентарів і бойкот проти Байрона змусили письменника покинути Англію 25 квітня 1816 р
Жив він у Швейцарії, Венеції. У той період були написані твори: «Пророцтво Данта», «Марино Фальеро», кілька частин «Дон-Жуана», «Каїн», «Бачення страшного суду», «Вернер», «Острів» та багато інших. Познайомившись в Женеві з графинею Гвіччіолі, деякий час щасливо прожив з нею.
14 липня 1823 р Байрон, почувши про повстання в Греції, відбув туди. Розпорядившись про продаж всього свого майна в Англії, він всі гроші пожертвував повстанцям. Саме завдяки його таланту змогли об’єднатися раніше ворогуючі угруповання грецьких революціонерів.

Останні місяці свого життя Байрон перебував у Греції, де брав активну участь у визвольних рухах. Поет в рядах грецької армії боровся за визволення Греції з-під османського ярма. Там же (в грецькому місті Месолонгіон) він захворів на пропасницю.
Він пішов з життя 19 квітня 1824 р., у віці 36 років. Тіло поета було відправлено в Англію Батьківщину і поховано недалеко від Ньюстедского абатства, в родинному склепі Ханкелл-Торкард.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"