Єдина країна - єдиний народ.

 Єдина країна - єдиний народ.


22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

   Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу. Образ одної, єдиної нероздільної вільної самостійної України «від гір карпатських аж по кавказькі», сформований М. Міхновським 1900 р., став загальновизнаним національним ідеалом, на якому зійшлися політичні сили України початку ХХ ст., в наступні десятиліття ідея соборності залишалась інтегральним чинником і чи не єдиним недискусійним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху.
   Україна, як держава проголосила свою незалежність 22 січня 1918р. День Злуки східних та західних земель в одне ціле відзначаємо в України саме 22 січня. В цей день у 1919 р. відбулося з'єднання Західно-Української Народньої Республіки (ЗУНР) та Української Народньої Республіки (УНР) в одну соборну державу. Акт Злуки було урочисто проголошено Універсалом 22 січня 1919р. у Києві на Софійській площі. В Універсалі прописані такі слова (зберігається історичний правопис):
    "Однині во єдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народня Республіка (Галичина, Буковина, і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна.  Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умірали кращі сини України.

   Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка".






З нагоди святкування Дня Соборності України у бібліотеці відбулася патріотична година "Єдина країна - єдиний народ".  Під час заходу було представлено  відеоогляд знаменних історичних подій та сучасних заходів на честь цього свята. Пізнавальні  кросворди щодо Дня Соборності із цікавістю розгадували й малеча, й їхні батьки. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"