Стежками казок Шарля Перро

 Стежками казок Шарля Перро



Коротка біографія Шарля Перро
Всесвітньо відомий французький письменник Шарль Перро народився в Парижі в 1628 році та був молодшим сином у великій сім’ї. Батько Шарля працював в парламенті та був відомим юристом, троє старших братів також заявили про себе, хто в юриспруденції, а хто в архітектурі. В 9 років хлопця відправили вчитися в коледж. Проте невдовзі Шарль кинув коледж, незважаючи на те, що він був зразковим учнем та отримував найвищі оцінки та зайнявся самоосвітою.

Шарль Перро працював юристом, але ця практика тривала недовго. Він починає писати. Перші поеми, які він опублікував у 1659 році, одразу принесли йому успіх.

У 1663 році Шарля взяв до себе на роботу міністр фінансів   на посаду секретаря. Через 8 років, Перро вже був у французькій Академії королівського палацу. Шарля цікавило культурне світське життя, він продовжував активно і довго писати. Незабаром майбутній відомий письменник познайомився з дівчиною Марі на якій невдовзі одружився. Марі народила йому трьох синів, але при останніх пологах померла. Це було глибоке потрясіння для Шарля, вінбільше ніколи не одружився, а своїх синів ростив і виховував сам.


1683 рік був поворотним для Шарля Перро. У цей рік він звільнився з роботи і йому була призначена відмінна пенсія, на яку він міг прожити до кінця днів.

Отримавши багато вільного часу, Перро починає ще більше писати. Цей період можна назвати розквітом його творчості. В основному, його твори це поеми у віршах і невеликі оповідання.

Казки у творчості Шарля Перро
Одного разу йому прийшла думка викласти деякі народні казки літературною мовою, таким чином, щоб вони залучали до читання не лише дітей, а й дорослих. Першою на світ з’явилася “Спляча красуня”, а у 1697 році вийшла його перша збірка казок “Казки матінки Гуски”. Всі казки у збірці були народними, окрім однієї, Ріке-Чубчик, яку він написав особисто. Решта казок були просто записані Шарлем, проте у його переказі вони принесли шалену популярність письменнику і зробили популярним жанр казок. Казки Шарля Перро читати легко і приємно, адже вони написані гарною літературною мовою, що підняло сприйняття казки на рівень вище.

Творчість Шарля Перро
Шарль Перро нам відомий в першу чергу як казкар, але за свого життя він був більш відомий як поет, академік Французької академії, публікувалися навіть його наукові праці.

Шарлю Перро пощастило почати писати саме тоді, коли казки ставали популярним жанром. В цей час багато-то прагнув записати народну творчість, щоб зберегти її та зробити доступною багатьом. Цікаво те, що в ці часи такого поняття в літературі як казки для дітей взагалі не існувало. В основному це були історії бабусь, нянь, а хтось під казкою розумів філософські роздуми. Саме завдяки Шарлю Перро казки з часом були віднесені до жанрів високої літератури.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"