«Всім серцем любіть Україну…»

 Володимир Сосюра: життєвий шлях і твори - Мала Сторінка

«Всім серцем любіть
Україну…» 


ЛЮБІТЬ УКРАЇНУ

Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води,
в годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди!..

Любіть Україну, у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її вічно живу і нову
і мову її солов'їну.

Між братніх народів, мов садом рясним,
сіяє вона над віками.
Любіть Україну всім серцем своїм
і всіми своїми ділами!..

Для нас вона в світі єдина, одна
в просторів солодкому чарі...
Вона у зірках і у вербах вона,
І в кожному серця ударі...

У квітці, в пташині, в електровогнях,
у пісні у кожній, у думі,
в дитячій усмішці, в дівочих очах,
і в стягів багряному шумі...

Як та купина, що горить - не згора,
живе у стежках, у дібровах,
у зойках гудів, і у хвилях Дніпра,
і в стягах отих пурпурових.

В грому канонад, що розвіяли в прах
чужинців в зелених мундирах,
в багнетах, що в тьмі пробивали наш шлях
до весен і світлих, і щирих...

Юначе! Хай буде для неї твій сміх,
і сльози, і все до загину...
Не можна любити народів других,
коли ти не любиш Вкраїну!..

Дівчино! Як небо її голубе,
люби її кожну хвилину.
Коханий не схоче любити тебе,
коли ти не любиш Вкраїну...

Любіть у коханні, в труді, у бою,
як пісню, що лине зорею...
Всім серцем любіть Україну свою,-
і вічні ми будемо з нею!


Біографія Володимира Сосюри із самого малечку видалася незвичайною. Річ у тім, що його батько Микола був людиною неабияких здібностей одночасно до всього: він пробував себе в учителюванні, адвокатській справі й навіть на роботах у шахті. А мама хлопчика своєю зовнішністю привертала до себе неабияку увагу серед переважно слов’янського оточення: чорноволоса, темношкіра і, за словами самого поета, майже «циганка».

 Народився ж майбутній письменник 1 січня 1898 року на станції Дебальцеве Катеринославської губернії. Вірші Володимир Сосюра почав писати ще у 12-14 років, коли через злидні та голод був змушений піти працювати на содовий завод. Проте всі перші занотовані спроби поета безслідно втрачені під час Першої світової війни. Уперше надрукувати власний твір Володимиру Миколайовичу вдалося лишень 1917 року, коли йому виповнилося вже двадцять. Справжню славу автор здобув разом із виходом у світ його революційно-романтичної поеми «Червона зима». А зараз Сосюра відомий багатьом із нас творами «Любіть Україну» і «Так ніхто не кохав».
 Його батько мав французьке коріння. Як наголошував сам автор, правильна версія його прізвища звучить як «де Соссюр», проте документальних підтверджень цього факту не збереглося. Поет мав неабиякий успіх не лишень у поетичній творчості, а й в особистому житті. За деякими згадками, він із легкістю закохував у себе дівчат, а тому близькі жартома називали його «Дон Жуаном». Саме завдяки нестримній чуттєвості в ранніх творах автора палають бурхливі емоції, від всеосяжної печалі до кипучої радості. За таку відвертість у віршах Володимир Сосюра здобув прізвисько «душевного ексгібіціоніста».

 Любіть Україну!: Поезії - Володимир Сосюра (978-617-07-0702-4) - зображення 1До цієї збірки увійшли кращі поезії неперевершеного Володимира Сосюри (1898—1965), найтоншого лірика України. Проникливі вірші поета сповнені любові й ненависті, радості та страждань, душевних злетів і падінь. Своєю щирістю, відкритістю й мелодійністю вони приваблюють не одне покоління шанувальників поетичного слова, бентежать наші душі, пробуджують ніжну любов до вишневої, “золотоокої” України.


 


Добірка творів відомого поета Володимира Сосюри містить замовчувану понад півстоліття поему «Мазепа» і вибрані поезії різних років, які є найхарактернішими для творчості найніжні-шого лірика української літератури XX ст.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"