День захисту тварин в Україні в умовах війни



        День захисту тварин особливо актуальний під час війни, коли багато тварин страждають від обстрілів.

Щорічно 4 жовтня в усьому світі відзначається важливе екологічне свято - День захисту тварин. У цей день проводяться інформаційні заходи та акції, які привертають увагу до проблеми вимирання тварин від дій людини.

      Під час війни цей день особливо важливий, адже наші менші брати теж потерпають від бойових дій.

   Свято було засноване в 1931 році в Італії на міжнародному конгресі захисників природи. Учасники конгресу вирішили заснувати 4 жовтня Всесвітній день захисту тварин. З кожним роком свято ставало все більш популярним, а акції на захист тварин ставали більш масштабними. Датою свята обрано 4 жовтня, оскільки в цю дату католики шанують пам'ять святого Франсиска Ассизького, покровителя і захисника всіх тварин.

Як захищають тварин в Україні під час війни

Тварини в українських зоопарках і в дикій природі дуже страждають від бойових дій. Їхні природні місця проживання забруднюються боєприпасами і хімічною зброєю, заповідні зони під окупацією не обслуговуються належним чином, а зоопарки знаходяться під обстрілами.

 У квітні Україну  накрили трагічні новини з Харківського зоопарку "Фельдман парк", який жив під постійними обстрілами окупантів. Кількох співробітників зоопарку знайшли вбитими, а тварини були дуже виснажені і страждали від стресу.

Пізніше деяких тварин вдалося вивезти у більш безпечні регіони. Також тварин вивозили із зоопарків Одеси та Миколаєва.

У Чорному морі через війну спостерігається масова загибель дельфінів. Морські тварини гинуть на морських мінах. Нерідко дельфіни викидаються на берег, оскільки бойові кораблі окупантів створюють потужні звуки, які заважають тваринам орієнтуватися в морі.

Ще один трагічний випадок загибелі тварин через бойові дії був зафіксований в Бородянці Київської області. Поки селище було в окупації, у притулку загинули сотні собак. Тварини, що вижили, були в дуже важкому стані.

Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. Щодня зникає більше 70 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.

День тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Майстер-клас: "Гарна листівка до Великодня"