День прапора-hover День прапора

Найбільший прапор України

Неймовірне відчуття, коли поряд із сотнями прапорів звичайних розмірів з’являється синьо-жовтий велетень! Як ніколи тоді відчуваєш, хто Ти, якої нації, яка кров тече в Твоїх жилах… Про найбільші державні прапори, які бачила незалежна Україна, сьогоднішня розмова.


Рекордсмен із Донецька

Занесений до Книги рекордів України, донецький красень площею 1350 кв. м був пошитий вдовою шахтаря, пенсіонеркою із Донецька Марією Белятковою і довгий час вважався найбільшим державним прапором.

Розміри цього гіганта — 30х45 м. А пошитий він з ініціативи Союзу творчої молоді Донбасу.

Вперше синьо-жовтий стяг розгорнули 23 серпня 2007 року в Донецьку. Відтоді починається його захоплююча мандрівка Україною. Прапор побував у всіх обласних центрах держави, під Крутами, на Говерлі, в Хусті, під Берестечком та в інших історичних місцях.

Символ об’єднання української нації, велетенський стяг кілька років долав тисячі кілометрів (від Донецька і до Львова), аби показати усьому світові: ми — разом, і ми — єдині.

Однак у 2011-му під час розгортання стягу в Харкові найбільший прапор України було пошкоджено. Прикрість сталася внаслідок сутички між активістами УНП, які репетирували розгортання прапора, та «регіоналами», які винесли на головну площу міста «свій» найбільший стяг — площею 3500 кв. м (70х50м)


Найбільший прапор України

Нині найбільшим прапором нашої держави вважають синьо-жовте полотно площею 2400 кв. м. Ширина — 40 м, довжина — 60 м. Виготовлений у 2012-му, того ж року він потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найбільший прапор у світі. Важить рекордсмен 300 кг, та ще більш вагомим є його значення. Подорожуючи містами України, прапор має благородну місію: об’єднати Схід та Захід держави і завершити свою мандрівку в українському Донецьку.

Розгортання найбільшого прапору України розміром з 24-поверховий будинок (3500 кв. м) під час проекту «Майданс» у Харкові

Найбільший прапор України в Дніпрі, 2016 р.


Патріотичний флешмоб під замком Любарта, Луцьк, 2014 р.

Розгортання найбільшого українського прапора на Потьомкінських сходах в Одесі, 2014 р.


Тернопільський — найдовший

До списку рекордсменів потрапив і Тернопільський стяг — найдовший у країні. У серпні 2010-го учасники акції «Ровесник Незалежності» розгорнули навколо Тернопільського ставу синьо-жовте полотно завширшки 0,75 м та завдовжки 9,5 км. Дійство було приурочене до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України.





До патріотичного флешмобу залучили 2010 учасників — ровесників Незалежності, тобто 12 % усіх, хто народився 1991 року на Тернопільщині, а це 16498 осіб. Після урочистої церемонії прапор розрізали на 6 тисяч маленьких прапорців, які передали школам, лікарням, бібліотекам краю.



Найбільший український прапор на фасаді будівлі

Майже півтора року, починаючи з 2014-го, величезний жовто-блакитний прапор з гербом прикрашав центральну площу Житомира. Гігантський стяг вагою понад 150 кг вивісили на фасад будівлі Житомирського учбово-виробничого підприємства УТОГ, що шиє бронежилети для української армії.


Висота прапора становила 11,25 м, довжина — 40 м, а площа дорівнювала 450 кв. м. Автори ідеї — керівник підприємства Олександр Єфимович та директор місцевої рекламної агенції Ярослав Гапоненко — розповідають, що у такий спосіб прагнули підняти патріотичний дух житомирян.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"