Х'ю Джон Лофтінг (1886-1947)

Х'ю Джон Лофтінг народився в Англії, у м Мейденхеді графства Беркшир, 14 січня 1886 року. Він був одним з шістьох дітей батька-англійця Джона Брайна Лофтінга і матері-ірландки Елізабет Агнес (Геннон) Лофтінг.
Короткі біографії стверджують, що майбутній дитячий письменник любив розповідати різні історії братам і сестрам і рано виявив інтерес до природи. Він спорудив щось на зразок приватного «музею природної історії і зоосаду» ... поки мати не виявила його в своїй шафі. Одним з улюблених розваг Х'ю було відправитися з матір'ю в Лондон і розглядати цуценят в знайомому зоомагазині.

Однак рішення стати письменником прийшло до майбутнього автору історій про Доктор Дуліттл не відразу. Відучившись десять років (1894-1904 р.р.) в школі в м. Честерфілді , юнак вирішив стати інженером і побачити світ.
Бажана подорож почалася раніше кар'єри, оскільки Лофтінг відправився вчитися на інженера в Массачусетський технологічний інститут в США

Після року навчання він повернувся в Англію і в 1907 році закінчив Лондонський Політехнічний. Після нетривалої роботи архітектором прийшов час справжньою одіссеї. В 1908-1912 роках проводив розвідувальні роботи в Канаді, працював на залізниці Лагос в Південній Африці, потім на Гаванській залізниці на Кубі.

Повернувшись до Америки, він одружився на Флорі Смолл і оселився в Нью-Йорку, де почав письменницьку кар'єру. Спочатку це були короткі оповідання і статті для журналів. Звичайно, розповіді відрізнялися від тих, що в кінці кінців прославили автора. Перш за все, вони писалися не для дітей. І в них не було малюнків автора: весь досвід ілюстратора поки зводився у Лофтінга до архітектурних і технічних кресленням і малюнкам. У 1913 у подружжя народилася дочка Елізабет, в 1915 - син Колін . Тим часом, в Європі почалася війна, яка зачепила і сімейство Лофтінга.

На початку Першої Світової війни Х'ю Лофтінг працював в Нью-Йорку на Британське Міністерство Інформації.

Вважається, що думка про «Історії доктора Дуліттла» з'явилася Х'ю Лофтінга після того, як він побачив загибель полкових коней на полі бою, і придумав маленького доктора, який робив для них те, чого не робилося і не могло бути зроблено в реальному житті ...

В 1920 році серія листів, написаних щоб відволіктися від тягот війни, перетворилася в книгу «Історію доктора Дуліттла», яка відразу ж стала класикою дитячої літератури. Читачі з Америки і Англії просили продовження пригод. Лофтінг з радістю відгукнувся на прохання.

У «Подорожі доктора Дуліттла» з'явився новий персонаж, який став і оповідачем, - помічник доктора Томмі Стаббінс. У 1923 році «Подорожі доктора Дулітла» завоювали медаль Ньюбері за кращу книгу для дітей, що присуджується Американською асоціації бібліотекарів.



Не доводиться дивуватися, що в родині Лофтінга завжди знаходилося місце для чотириногих вихованців. У свій час у них жили чотири собаки. Одну з них Лофтінг вибрав в тій самій лондонській крамниці, куди він так любив заходити в дитинстві.

Х'ю Лофтінг, здоров'я якого стало здавати, дуже погано почувався в останні два роки життя і помер 26 вересня 1947 року в Топанга, Каліфорнія, у віці 61 року. Він похований в Кіллінгворте, Коннектикут.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"