🍕Сьогодні Міжнародний день піци 🍕
.
Ловіть декілька цікавих фактів про цю популярну страву 🍽️ З’явилась ця страва декілька століть тому на Апеннінському півострові, сьогодні територія сучасної Італії. Саме слово “pizza” походить від 2 італійських слів “piazza” яке перекладається як “площа” та “piatto” - “тарілка”. Саме цим двом словам страва завдячує своїй формі, пласка та кругла.

Перша страва, схожа на сучасну піцу, а саме: смажені хлібці з різними начинками, готувалась ще з епохи неоліту практично в кожному регіоні світу.
Проте, перша страва під назвою “піца” була приготовлена в Неаполі лише у 1600-х роках. Цю вуличну їжу продавали бідним неаполітанцям, які багато часу проводили поза межами своїх однокімнатних квартир. Вони просто купували шматочок піци і перекушували ним на ходу, через це багато сучасних італійських авторів називали цю їхню звичку “неприйнятною". У 1889 році, король Умберто I і королева Маргарита вперше відвідали нещодавно об’єднану Італію і їх дорога пролягала через Неаполь. Легенда говорить, що їм набридли страви французької кухні, і королева попросила приготувати їй різні сорти піци. Пекар Раффаель Еспозіто приготував спеціально для королеви піцу з червоним томатним соусом, білим сиром моцареллою та зеленим базиліком, таким чином відобразивши кольори італійського прапора. Ця піцца дуже сподобалась королеві і незабаром вона стала відома під назвою “Маргарита”. Незважаючи на те що піца дуже сподобалась королеві і отримала її “благословення”, страва не була відомою за межами Неаполя до кінця 1800-х років, коли італійці почали мігрувати в Америку і ділитися з ними свої смаками та рецептами.
В Італії відомі понад 2000 різновидів смачної піци, для кожної характерний особливий рецепт приготування, і як писав ще у 1835 році Олександр Дюма в кожній закладена італійська хитрість і мудрість.
Порада від бібліотеки на сьогодНа изображении может находиться: 1 человекні : 🍕Смакуйте та читайте 📚

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"