Не дай себе убити!

Наркоманія – одна з найсерйозніших проблем, що присутня в усіх куточках світу. У будь-якій країні знаходяться люди, які прагнуть позбутися від складнощів і відчути ейфорії допомогою прийому спеціальних речовин і препаратів. Види наркотиків – це величезна група найменувань, серед яких як відомі всім героїн, кокаїн, амфетамін, так і назви наркотиків, які не мають такої популярності, але викликають страшні наслідки для здоров’я і життя наркомана.


Які є види наркотиків? Для перерахування всіх відомих найменувань буде потрібно чимало часу. Але серед них можна виділити найбільш популярні і поширені, про які необхідно знати всім, щоб вміти розпізнати симптоми залежності і своєчасно надати допомогу хворому.


Що таке наркотик?


Щоб зрозуміти, якими бувають різновиди наркотиків, слід дізнатися, що мається на увазі під загальною назвою препаратів. Наркотик – це речовина, яка при попаданні в організм заміщає одне або кілька з беруть участь в метаболізмі речовин і викликає звикання (залежність). При відсутності нової дози препарату виникає ломка, яка може проявлятися різними симптомами.


Об’єднати всі види наркотиків однаковими ознаками неможливо. Речовини можуть бути представлені в різній формі – таблеток, порошку, рідини, сухий субстанції та ін. Вони мають різні зовнішні характеристики, по-різному приймаються і надають на організм різний вплив.


Всі види наркотичних речовин можна поділити на кілька груп за принципом дії:


  • стимулятори;
  • депресанти;
  • психоделіки або галюциногени.


Речовини-стимулятори надають збудливу дію на нервову систему. У людини підвищується тиск, частішає серцевий ритм, відчувається прилив енергії.


Депресанти, навпаки, гальмують роботу нервової системи. До тієї групи належать опіати, одержувані з коробочок маку, а також синтетично створені аналоги.


Галюциногени сприяють зміні свідомості, відчуттів, сприйняття. Препарати також представлені як природними (гриби, дурман), так і синтетичними варіантами (ЛСД).


Найвідоміші види наркотиків: список і опис


Серед найбільш відомих наркотичних речовин, про які точно слід знати всім – героїн та кокаїн.


Героїн – найстрашніше наркотичну речовину, батьківщиною якого вважаються поля маку в Афганістані. Даний препарат в рівних частках опіоїдний і синтетичний, створений спочатку з благою метою – для лікування. Але побічний ефект препарату виявився сильнішим його користі і сьогодні він є виключно наркотиком. Ефект прийому героїну проявляється в розвитку стану апатії, відсторонення від реального світу, які проявляються своєрідним «кайфом». Самостійна відмова від героїну неможливий.


Кокаїн – ще один наркотик, який «на слуху». Для виробництва речовини використовують колумбійський чагарник Кока, з листя якого і отримують препарат. Він надає протилежну героїну дію – сприяє поліпшенню концентрації, поліпшення уваги, викликає почуття впевненості. Кокаїн викликає миттєве сильне звикання. В результаті впливу його на організм виникає сильне серцебиття, тахікардія, підвищується тиск, що часто стає причиною серцевих нападів.


Види наркотичних «клубних» речовин: барбітурати, кетамін та екстазі

Багато наркотики можна купити в нічних клубах і інших місцях «тусовки» представників молодого покоління. Найчастіше мова йде про барбітурати – синтетичних наркотиках, створюваних на базі седативних препаратів, які використовуються для лікування, але застосовуються строго в певних лікарем дозах. У складі наркотику ці дози суттєво перевищені, що призводить до появи яскравого галлюциногенного ефекту і звикання. Нерідко результатом залежності від барбітуратів стає смерть.


Є не менш популярні види наркотичних таблеток – екстазі. Вживання цього синтетичного стимулятора призводить до підвищення рівня адреналіну в організмі, підвищенню температури тіла, людина відчуває себе переповненим енергією, не відчуває втоми. Екстазі також може стати причиною серцевого нападу.


Кетамін – ще один популярний клубний наркотик. Це анестетик, що викликає при передозуванні дуже яскраві і сильні галюцинації. Наслідком прийому кетаміну стають психічні захворювання.


Інші види наркотиків


Один з аналогів героїну – метадон. Символічно, що в Сполучених Штатах саме метадон застосовують для лікування героїнової залежності. При неконтрольованому прийомі препарат викликає сильне звикання. Ломки при прийомі метадону можуть тривати до 2-х тижнів. Дорогий аналог «вуличного» метадону – бупренорфін.


У медичних цілях препарати з групи бензодіазепінів допомагають впоратися з депресіями, тривожними станами, безсонням. При застосуванні транквілізаторів як наркотику з’являється відчуття ейфорії, розслаблення, легкості. Залежність від бензодіазепінів призводить до порушень психіки і нервової системи.


Амфетаміни (СНІД, фен) – препарати, що сприяють почастішання серцевого ритму, підвищення активності, енергії. Людина перестає відчувати втому, готовий на нові звершення і роботу без перерви. При прийомі фена підвищується увагу, поліпшується концентрація. Після завершення дії наркотика настає період апатії, втоми, може з’явитися параноя.


Канабіс або травичка – популярне «вуличне» рішення проблем смутку і зневіри. Отримують наркотик з листя, насіння, смоли конопель. Вживати речовина можна як в їжу, так і в якості курильної суміші. Всі назви наркотиків з конопель перераховувати не будемо – обмежимося найпоширенішими. З пилку рослини виробляють анашу, зі смоли – гашиш, з листя – марихуану.


ЛСД – синтетичне психотропну речовину, що надає руйнівний вплив на сприйняття реальності. Прийом ЛСД супроводжується галюцинаціями, втратою часу, психічних розладів. ЛСД не викликає звикання і ломки, але навіть одноразове застосування препарату призводить до дуже серйозних наслідків для організму.


Розчинники, клей, фарба, використовувані любителями вдихати токсичні речовини, також викликають звикання і залежність. Прийом препаратів викликає почуття ейфорії і втрату контролю над власними діями, що нерідко призводить до суїциду і нещасних випадків.


Легальні наркотики


У деяких країнах наркотики легалізовані і можуть застосовуватися на цілком законних підставах. Серед таких препаратів – кат. Це природний стимулятор, що виготовляється з листів південноамериканської рослини. Застосовується у вигляді жуйки.


В Україні все наркотичні речовини, дозволені до вживання в інших країнах, заборонені. Але ця заборона не скасовує того, що багато медичні препарати, що використовуються для лікування депресивних станів, безсоння, тривожних розладів при неправильній дозуванні перетворюються в сильні наркотики. Виходить, що усунути з продажу абсолютно всі види відомої наркоти не вийде, адже позбавити пацієнтів дієвих ліків не можна, а перепинити доступ наркоманам до цих же препаратів – практично неможливо.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Українські вечорниці "Зимові мелодії"

Вакуленко Володимир Володимирович