Як народжується книга: секрети виробництва паперу.

Але як із величезного дерева виходить красивий зошит, книга або пачка білосніжних аркушів? Розберемося у цьому разом.

Як роблять папір

Папір виготовляють на паперових фабриках. З лісу на фабрику привозять колоди. Найчастіше використовують лісові породи дерев: сосну, ялину, березу — а також евкаліпт, тополю, каштан.

На спеціальному майданчику з колод здирають кору та подрібнюють на друзки. Потім на конвеєрі друзки транспортують до целюлозного заводу, де вони варяться у спеціальному розчині. Внаслідок цього виходить целюлоза — основна сировина для виготовлення паперу.




Цікаво! 
З одного дерева виходить 2857 учнівських зошитів на 12 сторінок. Однак щоб виростити доросле дерево, потрібно 60 років. Ось чому потрібно обережно користуватися підручниками та зошитами, адже все це — зрубані дерева.


Найбільш економний спосіб отримати деревну целюлозу — механічний. Деревообробне підприємство подрібнює лісоматеріали на тріски і змішує з водою. Так виготовляють папір низької якості — наприклад, для газет. А от для виготовлення високоякісного паперу — для журналів, книг та брошур — застосовують хімічний спосіб. За допомогою сит друзки сортують за розміром. Далі подрібнена деревина з додаванням кислоти вариться у спеціальних машинах.

Потім целюлоза проходить крізь фільтри і промивається, звільняючись від домішок. На цьому етапі до сировини можуть додати макулатуру, однак перед цим її неодмінно очищують від чорнил.

Наступний етап — додавання клеїв та смол. Перші — відштовхують вологу, другі — запобігають розтіканню чорнил, які часто виготовляються на водній основі. Саме завдяки цим процесам написане у Твоєму зошиті не розмазується і легко читається. Папір для друкування такого проклеювання не вимагає, адже друковані фарби не готують на водній основі.

Але і це ще не все. Далі до паперової сировини додають пігменти та барвники. Наприклад, білий колір паперу виходить завдяки додаванню каоліну.

Після цього паперова маса потрапляє в папероробну машину на стрічковий конвеєр. Тут за допомогою крихітних пористих отворів на сітці та відтискання різноманітними валиками з паперу забирається волога і утворюється суцільна рулонна стрічка.

На етапі «мокрого пресування» папір остаточно висушують, зневоднюють та ущільнюють. Результат — рівна біла стрічка намотується на величезний рулон. Папір готовий! Можна відправляти на книжкові фабрики. Саме там паперове полотно розрізають та створюють книги і зошити.


Як роблять книги?

Якщо Ти полюбляєш читати, Тобі напевне дуже цікаво, як роблять книги. Давай прогуляємося видавництвом та друкарнею, і я розповім Тобі секрети виготовлення книжок.

Після того, як автор напише текст, а редактор видавництва його затвердить, починається процес коректури. Твір перевіряється на наявність помилок. В ідеалі команда коректорів вичитує текст декілька разів. Після цього для книги добираються ілюстрації.

Потім починається верстка. За допомогою спеціальної комп’ютерної програми верстальник обирає формат книги, розмір полів, види та розміри шрифтів, визначає розташування ілюстрацій.

Наступний етап називається кольороподілом. Чи знаєш Ти, що для того, аби надрукувати обкладинку модного журналу, потрібно лише чотири фарби:блакитна, рожева, жовта і чорна? Тож на цьому етапі дизайнер розділяє всі ілюстрації на чотири складові.

   Далі виготовляється друкарська форма — цифрове зображення переносять наспеціальну плівку і проявляють.

І найвідповідальніший етап — друкування книги. Фарба за допомогою валиків на друкарській машині розкочується до тоненького шару, подається на друкарську форму, яка обертається і наносить зображення на суцільний виток паперу.

Цікаво! За одну зміну працівники друкарні можуть надрукувати декілька тисяч аркушів.

Далі папір розрізають, фальцюють (згинають) у зошити і зшивають.




Будь-яку книгу важко уявити без обкладинки. Тому наступний етап — створення «обличчя» майбутньої книги. Коли обкладинка готова, її накладають на книжковий блок та підрізають. Якщо виготовляється тверда обкладинка, книгуобрізають до приклеювання на блок.

От і все — книга готова радувати очі захоплених   читачів.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"