Скажи "НІ" наркотикам!

       
"Ти можеш здивуватися, але так – я тебе розумію. Я розумію кожну твою думку, кожну дію та крок. Всередині тебе живе пташка, яка воліє вирватися з клітки, та треба зробити хоча б перший крок, щоб відчинити дверцята. Якщо зараз ти читаєш ці рядки, то знай – перший крок вже зроблено, ти почав рух до своєї мрії, щасливого та тверезого майбутнього. Божевілля, яке бере над тобою верх – це наркотики, «кайф», «чудове зілля», яке створює штучну та болісну ілюзію життя. Можливо, що ти вже зрозумів, що вони не терплять конкуренції, знищуючи один за одним стосунки з рідними та друзями, роботу, розум, усе, що має для тебе значення. Можливо, ти вже робив спроби покинути вживати наркотики, але вони повертаються знову і знову? Не треба карати себе за те, що так важко позбутися від цієї «чарівної палички», яка вмить вирішує усі проблеми. Але рано чи пізно ця ілюзія перетворить тебе на сміття, яке буде лежати на узбіччі. Хвороба почуттів, також відома як наркоманія, пожирає зсередини, диктує правила поведінки та режим дня, змушує робити такі речі, які ніколи б не зробив на тверезу голову".
       Ви зараз прочитали рядки з листа до наркомана , що надсилають центри соціально-психологічної реабілітації. Запитайте у колишніх наркоманів чи є це правдою?
       А тепер подивимось, як можна уникнути  страшної трагедії, що описує її автор листа. Перед тим, як спробувати наркотик, варто задуматися: чи потрібний вам букет хвороб, що передається через голку? На що ви прирікаєте себе, свою сім'ю, своїх майбутніх дітей? Купа витрачених батьківських грошей на наркотики? Жах, що ти відчуєш, коли смерть буде стояти поруч, безпорадно спостерігаючи за тим, як поведе твої м'язи, як твій організм вмирає, а ти нічого не можеш зробити! Навіщо тобі сльози матері на твоїй могилі і скорбота батька? Навіщо себе прирікати? Навіщо...
    Зараз у багатьох засобах масової інформації можна знайти список «ознак наркотичної залежності». Однак більшість цих методів відносяться до досить пізньої фази залежності. І такі симптоми як, наприклад, неадекватне збудження або загальмованість, широкі чи вузькі зіниці незалежно від освітлення, порушення мови і рухів, зниження больової чутливості тощо кажуть, як правило, про те, що проблема вже сильно запущена.
        Більш надійна рання ознака можливої наркоманії – будь-яка кардинальна зміна способу життя вашої дитини. Наприклад, він їв багато – почав їсти мало, або навпаки; був товариським – став замкнутим; лягав спати пізно – тепер лягає рано тощо. Якщо у нього змінилися інтереси, захоплення, пристрасті, характер … Звичайно, для цього треба добре знати, як і чим живе ваша дитина. Спостерігайте за поведінкою своєї дитини! І це стосується не лише батьків.
          Друзі, однокласники, знайомі - усі! Допомагайте тим, хто опинився у скрутній ситуації, чия поведінка здається вам дивною , хто потребує звичайної душевної розмови! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"