Казки Лірника.

                            Казки Лірника Сашка .

           


До 60-річчя відомого сучасного казкаря Сашка Лірника пропонуємо познайомитися із цією надзвичайно талановитою особистістю.
      ЛІ́РНИК Сашко (справжнє ім'я – Власюк Олександр Іванович; 24. 01. 1963, м. Умань Черкас. області) – лірник, телеведучий, сценарист. Заслужений працівник культури України (2009). Має орден «За заслуги» 3-го ступеня. Власюк закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту . Відтоді мешкав у м. Мурманськ (РФ), де створив українське земляцтво. Від 1996 живе і працює у Києві. 1999–2006 – автор і ведучий телепередач «Казки Лірника Сашка» на «ТВ-Табачук», від 2014 виходить на «УТ-1», 2010–11 – «Світанок» на «ICTV». Лірник написав і поставив «Зіркові вертепи» (2008–15) на фестивалі «Карпатія», сценарій до мультиплікаційного серіалу «Моя країна – Україна» (який і озвучував). Сашко Лірник володіє різними музичними інструментами – колісна ліра, варган, бубон, гітара. Він записував пісні з гуртами «Рутенія», «Чур», «Вій» (1996–2006 його учасник), «Кому Вниз», «Йорій Клоц». У 2014 році видано книгу його творів «Казки Лірника Сашка». Письменник записав 5 аудіодисків, зокрема «Казки для дітей і дорослих» (2003), «Музика і пісні з казок Лірника Сашка» (2010).
Казки Сашка Лірника багато хто звик слухати в авторському виконанні: наживо на фестивалях, у відео- чи аудіозаписах. А от збірки його казок у книжковому форматі з’явилися порівняно недавно. До книги “Казки Лірника Сашка” увійшли і нові казки, яких ще не було в аудіоформаті – казка про терновий пищик, дивного хлопця і Ману, що з дуба впала; Про язикатого Іванка, нову церкву і пана економа злодійського, казки козацького циклу тощо. Ця книжка буде окрасою домашньої бібліотеки й послужить не тільки дітям, а й батькам, навіть іншим поколінням родини. І в теперішніх маленьких читачів-українців має бути книжка казок, яку не соромно прочитати й іншим показати. А головне – вона виховує українських патріотів і культурних людей. Вона поганому не навчить, а лише добру, любові, родинним цінностям і хоробрості. Ну, й гумору в ній чимало.
“Казки Лірника Сашка” – це 72 сторінки авторських фентезійних байок-жахасиків, казок-дум на кожен смак, із неодмінним повчальним елементом у патині історичного серпанку. Селянський побут тісно переплітається в казаннях із потойбічними витребеньками, веселощі – із зажурою, любощі – з підступом, звитяга – з мудрістю; а козацька слава котиться громами понад тою напоєною дивами, любленою Богом землею. Казки Сашкові оспівують щирість і щедрість поміж людей, метикуватість і завзяту вправність у справах, терпіння, відданість і ласкаву сумирність у коханні, усміхнену нескореність перед усілякими невдачами, бідами й напастями, що в них як сам потрапиш – то сам себе й визволиш вищою поміччю.











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"