"День народження Пуха"

   
 Історія ведмедика Вінні розпочалася ще у 1914 році, коли армійський ветеринар, канадієць, лейтенант Гаррі Колборн вирушив з Вінніпеґу до Лондона, де базувався його полк. На залізничній станції в Онтаріо він побачив мале ведмежа, що продавалося за 20 доларів, і не встояв перед чарівністю звірятка. Ведмежа отримало ім’я Вінні (на честь рідного міста Колборна — Вінніпеґ) й попливло разом із новим господарем до Англії, де стало улюбленцем військових і талісманом полку. Коли солдатам прийшов наказ дислокуватися у Франції, Колборн, задля безпеки, передав Вінні Лондонському зоопарку, де ведмежа швидко набуло статусу справжньої зірки. Чимало тогочасних англійських дітлахів, що побували в столичному зоопарку, називали своїх плюшевих ведмедиків саме Вінні, й серед них був і син Алана Мілна — Крістофер Робін.
   Про ведмежа Вінні, до того як воно стало "Пухом" навіть існує декілька окремих книжок. Це був звичайнісінький плюшевий ведмідь фірми "Альфа Фарнелл", з яким хлопча просто-таки не розлучалося ані вдень, ані вночі, хоча в його колекції були й інші улюблені іграшки: сова, кролик, поросятко, віслючок, тигр і кенгурятко. Оригінальні персонажі дитинства Крістофера Робіна сьогодні знаходяться в музеї Публічної бібліотеки Нью-Йорка — всі, окрім Ру, який загубився (чи, може, відправився у власні далекі мандри) в середині 30-х років. Таткові Крістофера Робіна щодня випадала можливість бачити, як малий грається зі своїми плюшевими друзями, й не дивно, що ці ігри стали сюжетами маленьких історій, які у 1925-му році публікувалися на шпальтах London Evening News, а згодом увійшли у книгу оповідань "Winnie-the-Pooh". Але повернімося до ведмедика і його загадкового прізвиська "Пух". За деякими свідченнями воно з’явилося у Вінні слідом за захопленням Крістофера Робіна лебедем, який прилітав на ставок у парку, де гуляв хлопчик. Малий називав птаха "Пухом", а потім це ім’я перекочувало до улюбленого ведмедя. Однак існує й інша жартівлива історія про те, як Крістофер Робін показував свого плюшевого ведмедика друзям і, називаючи його ім’я, почав здувати з нього пір’їнку зі звуком "Пууух" — так і з’явився легендарний Вінні-Пух!
 
 Деякі дослідники вважають днем народження героя дату виходу першої книжки Мілна,  тобто 14 жовтня 1926 року. За іншою версією ведмежа на чотири роки старший - 21 серпеня 1921, тоді відомий письменник і драматург Алан Мілн подарував своєму синові Крістоферу Робіну на день народження  плюшевого ведмедика, який відразу ж став для хлопчика вірним другом і незмінним супутником в іграх. А тому  громадськість  усього світу має можливість відзначати день народження улюбленого героя двічі на рік. 
       Взагалі Вінні-Пух — справжній рекордсмен дитячих книжок: історії про нього були перекладені більш як півсотнею мов, серед яких ідиш, африкаанс, есперанто та, навіть, латина, і найдотепніше те, що латинський переклад 20 тижнів тримався у списку бестселерів New York Times.  Люди люблять цього ведмедя незалежно від мови!
    Сьогодні Вінні-Пух — один з найвідоміших казкових персонажів усіх часів, а також справжній чемпіон компанії Дісней. Волт Дісней придбав права на екранізацію казки про Вінні у 1961 році, зробивши з жовтого ведмедика в червоній кофтинці справжній бренд, що процвітає й дотепер та навіть має власну зірку на Алеї слави. От вам і ведмедик набитий тирсою!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Мій художній світ"

Сніг влітку

Українські вечорниці "Зимові мелодії"